Overview
Opmerkelijk Covid-19 nieuws
Data in overvloed over het nieuwe coronavirus, Covid-19. Goede data, voorlopige data, speculatieve data, onvertrouwde data. Je raakt zo het overzicht kwijt. Een 17-jarige dacht: daar kan ik iets aan doen. Hij heeft een eigen Covid-trackersite gemaakt, die nogal een hit is geworden. Qua ads had hij er miljoenen mee kunnen verdienen, maar dat doet hij niet. Aanbiedingen zijn afgeslagen. Echt oprecht.
Ook oprecht was de intentie van Ron Roozendaal, CIO bij het ministerie van Volksgezondheid. Hij heeft een appathon opgezet om snel te komen tot een overheids-app waarmee de verspreiding van Covid-19 afgeremd moet kunnen worden. Alleen is dat doel niet bepaald bereikt. Op aanpak, uitvoering, resultaat, en meer valt van alles aan te merken. Op de bergen kritiek die Roozendaal heeft gekregen – en die hem deels heeft geraakt – valt ook veel aan te merken.
Goed nieuws uit Nederland
Picnic gaat voor open source, van enkele van zijn algoritmes. Niet alle, want sommige zijn nogal Picnic-gebonden wat bepaalde eigen tools betreft. Maar open sourcen wordt door Picnic wel als standaardproces voor zijn tech-afdeling omarmd. Zie bijvoorbeeld het als open source vrijgeven van een scorebord om ontwikkelaars eerlijk en inhoudelijk te rangschikken. Dus niet op regels code, maar op basis van hun bijdragen aan het beoordelen van code. Dit in combinatie met een op Ethereum gebaseerd beloningssysteem voor cryptocurrency.
Ander Nederlands nieuws is dat de veelbesproken 112-app dit najaar nog wordt afgerond. Hoewel die app als oorspronkelijke ‘killer feature’ had dat het locatiebepaling doorgaf aan 112, een functie die tegenwoordig al standaard is zónder eventuele 112-app. Maar die overheids-app biedt meer, zoals de mogelijkheid om via Real Time Text met de meldkamer te communiceren.
En door de coronacrisis werken mensen massaal thuis, en zitten ze dus meer achter hun beeldscherm. Terwijl Nederlanders vorig jaar al langer per werkdag achter een scherm zitten. IT’ers nog meer dan andere beroepen: zo’n 7 uur per dag. Wat dus nog van vóór de coronacrisis was. AG Connect geeft thuiswerktips voor deze coronatijden.
Nog even terug naar de beoogde corona-app van de Nederlandse overheid. Naast al het slechte nieuws daarover, is er het goede nieuws dat er wel aan Bluetooth-beveiliging is gedacht: DP-3T (ofwel: Decentralized Privacy-Preserving Proximity Tracing). Goed voor de privacy. Hoewel security-expert Ronald Prins na een uitlegsessie aan de Tweede Kamer wist te tweeten dat hij toch mooi een reeks Bluetooth MAC-adressen had gescoord.
Feit of Fictie
Nederlanders gaan sinds de coronacrisis later naar de wc, zo blijkt uit data over waterverbruik in het land. Nederlanders gaan door de coronacrisis en de lockdown later naar de wc, zo lijkt te blijken uit data over waterverbruik in het land. Correlatie staat namelijk niet gelijk aan causatie. Nadere bestudering van de Waternet-data over Amsterdam levert andere inzichten op over de Nederlandse stoelgang sinds eind maar de intelligente lockdown inging.
Goede bestudering van feiten (versus meningen, aannames en complottheorieën) is ook hard nodig bij 5G, zeker in combinatie met het nieuwe coronavirus. Telecomzendmasten worden in Groot-Brittannië maar ook in Nederland gesaboteerd; door ze in de brand te zetten. Een link met 5G-stralingsvrees wordt gelegd, maar in de meeste landen is er helemaal nog geen 5G. Nederland kent een paar pilots in specifieke gebieden. Dus de brandende zendmasten zijn voor 4G, 3G en lager. En soms ook voor C2000, het communicatiesysteem voor de nooddiensten. Een kritiek systeem wat al genoeg te verduren heeft.
Over complotten en manipulatie gesproken: de infame grafieken van de Amerikaanse tv-zender Fox News. Die dataweergave met fluctuerende schalen is nu ook zelf te maken met behulp van R packages.
Academisch nieuws
Het zijn niet alleen Amerikaanse tv-zenders die verkeerde data-output geven. Ook de academische wereld kan voor de bijl gaan. Zeker als data-input niet op orde blijkt te zijn. Onderzoekers hebben AI-aangedreven tools uit de kast gehaald om het coronavirus te bestrijden, maar een evaluatie van tientallen modellen is een wake-up call voor machine learning engineers. Een groep clinici, wetenschappers en ingenieurs onder leiding van Laure Winants, een epidemioloog aan de Universiteit van Maastricht, ontdekte dat vooringenomen gegevens alle 31 geanalyseerde modellen in gevaar brachten. De modellen blijken zo “uniform slecht” te zijn dat “geen enkele kan worden aanbevolen voor klinisch gebruik”. AI-haast versus medische zorgvuldigheid?
Cloudnieuws
Bij cloud denkt niet iedereen meteen aan videoconferencing-apps. Maar bij thuiswerken en collaboration-apps wel, toch? En dan komt cloudcapaciteit om de hoek kijken. Microsoft cloudaanbod, met nu veelgebruikte en cruciaal geachte componenten als Teams, staat onder flinke druk. Microsoft neemt maatregelen, die voor sommigen nadelig zijn.
Van cloud nu naar het verleden van Cobol? Nee, naar het heden van Cobol. Die antieke programmeertaal is niet dood, ook niet springlevend, maar wel nog in gebruik. Zo ontdekte de overheid van New Jersey waar nu druk wordt gezocht naar Cobol-kenners om een door coronacrisis overbelast systeem te wijzigen. Hm, wanneer hebben we dit eerder gezien? Ja, rond de millenniumwisseling (Y2K). Toen was er de gedachte van een Cobol-opleving, óf van een migratie. Beide zijn niet gebeurd, maar nu krijgen we vast wel een opleving, toch? Of een migratie, naar de cloud?
Securitynieuws
Security en privacy hangen nauw met elkaar samen en nog wat meer nu in thuiswerktijden. Dit geldt ook thuisonderwijs en studeren. Studenten protesteren dat voor het afnemen van tentamens hun privacy wordt geschonden, door antispiekmaatregelen. Formeel is het vrijwillig, maar weigeren heeft serieuze consequenties. Een petitie tegen dit tentamensysteem loopt. Er zijn vast alternatieve tentamenmogelijkheden mogelijk. Bijvoorbeeld met essayvragen.
Thuiswerken wordt nu massaal gedaan, maar is er daarbij wel goed oog voor de beveiliging daarvan? De schijnwerpers zijn gericht op Zoom, wat enorme gebruikersgroei heeft meegemaakt, mede dankzij het gebruiksgemak. Daarbij zijn kwetsbaarheden aan het licht gekomen, dus zoeken mensen alternatieven. Maar of die wel veilig of veiliger zijn? En er zijn er zoveel. De Autoriteit Persoonsgegevens reikt de helpende hand. Belangrijke overweging bij een keuze is de data; wát wil je bespreken of versturen via een thuiswerksysteem? Hoe behandel je de gebruikte ICT?
De Dataloog uitagenda
Het blijft voorlopig binnen blijven, maar steeds meer evenementen gaan virtueel.
Zoals de Meetup van PyData Amsterdam, op vrijdag 1 mei. In die online-ontbijtsessie leer je hoe je een intelligente chatbot maakt, in Python.
Microsoft heeft niet alleen zijn events van deze maanden en de rest van het jaar ‘gedigitaliseerd’. Alle evenementen die het bedrijf tot juli volgend jaar houdt, worden online gehouden.
Van een virtueel event was natuurlijk al sprake voor het AI-songfestival. Dat digitale feestje is al begonnen en valt ook op Spotify te beluisteren. De winnaar wordt 12 mei bekendgemaakt.