Overview

Ook deze uitzending staat weer bol van de artificial intelligence. Zo behandelen wij AI Labs bij deTU Delft, ai-oplossingen voor oliewinning, ai in gezichtsherkenningssystemen, ai-publicaties in Nederland en de rest van de wereld en hoe ethische ai hulporganisaties helpt helpt. Ook aandacht voor een virtuele innerlijke stem, de Blueweb-pilot van de Politie, feit of fictie over dataïsme, quantum-safe cryptografie, zichtbaar vrouwelijk securitytalent, de beste cybersecurity-film aller tijden, de aangepaste telecomwet, de beste Nederlandse datawetenschapper, België als gastheer van Europese cloudb en de data uitagenda.

Goed nieuws uit Nederland

 

 • TU Delft lanceert eerste acht AI Labs
  TU Delft gaat de inspanningen op gebied van artificial intelligence versnellen. Inmiddels zijn acht interdisciplinaire AI Labs gelanceerd. Bij de start komen hier vijftig onderzoekers te werken. In de loop van dit jaar en in 2021 moeten daar nog eens zestien labs bijkomen. Het is de bedoeling dat ai-wetenschappers hierin gaan samenwerken met wetenschappers uit andere disciplines. (Computable)
 • TU Delft ontwikkelt virtuele innerlijke stem
  De TU Delft heeft recent ook een virtuele innerlijke stem ontwikkeld voor het verkrijgen van meer sociale vaardigheden. Hierbij wordt virtual reality gecombineerd met virtuele cognitie. Deze ‘innerlijke stem’ geeft instructies, terugkoppeling en aanmoediging. Dit systeem kan helpen het geloof in eigen kunnen, de zogenaamde zelf-effectiviteit, te vergroten. Het betreft een mooie innovatie die onzekere mensen echt kan helpen. (Computable)
 • Politie schakelt markt in bij opsporingsonderzoeken
  De Politie is de pilot Blueweb gestart waarin het digitaal specialisten oproept mee te helpen bij opsporingsonderzoeken.Het start hiervoor een samenwerking met technologieplatform Tweakers. Het betreft echte opsporingsonderzoeken waarbij Tweakers-leden zich kunnen aanmelden om mee te denken bij het oplossen van misdrijven. (Politie en Tweakers)
 • Google stopt met ai-oplossingen voor oliewinning
  Er is een mooie actie geweest naar aanleiding van een Greenpeace-rapport: Google heeft namelijk besloten om geen maatwerk artificial intelligence-oplossingen meer te leveren voor oliewinning. Elk van de drie grote cloudbedrijven heeft cloud computing-contracten met de olie- en gasindustrie die specifiek helpen bij de exploratie of productie van olie, en sommigen brengen hun diensten actief op de markt om meer zaken te doen. Deze contracten werken rechtstreeks in tegen de toezeggingen van deze bedrijven om de CO2-uitstoot te verminderen. (Greenpeace)

 

Feit of fictie

 

 • De opmars van data en algoritmen
  Feiten en ficties rondom datascience en ai. Deze uitzending leggen we twee stukken naast elkaar. In BN de Stem stond een stuk over het nieuwe boek van Miriam Rash – Frictie. De titel van haar boek, Frictie, schetst haar strijdvaardigheid. Miriam Rasch weigert genoegen te nemen met de ongebreidelde opmars van data en algoritmen in het leven. Ze plaatst zeven kanttekeningen bij het ‘dataïsme’. Anderzijds is er een heel genuanceerd stuk van Jaring Hiemstra, directeur van Ynformed. Het is een stuk van eind vorig jaar maar opnieuw gepubliceerd omdat het altijd weer actueel blijkt. Hij geeft enkele tips voor het maatschappelijk impementeren van algoritmes. En daar zitten een paar interessante punten in. (BN de Stem en LinkedIn)

 

Securitynieuws

 

 • TNO beveiligt versleutelde data tegen quantumcomputer
  TNO heeft een nieuwe methode ontwikkeld die tegengaat dat geheime diensten en cybercriminelen straks misbruik kunnen maken van quantumcomputers. De vrees dat de huidige versleutelde data-uitwisseling in een handomdraai is te kraken, wordt daarmee weggenomen. TNO heeft hiervoor de technische doorbraak Advanced Security Proxy gerealiseerd. Die techniek kan worden gebruikt om organisaties quantum-safe te maken met cryptografie. (Computable)
 • Europa maakt vrouwelijk securitytalent zichtbaar
  De Europese Commissie moedigt vrouwelijke security-experts aan op de voorgrond te treden, actiever te worden in het veld en hun zichtbaarheid te vergroten. Daarvoor heeft zij het Women4Cyber-register opgericht, een platform om vrouwelijke professionals werkzaam in cyberbeveiliging met elkaar te verbinden. (Computable)
 • Beste cybersecurity-film aller tijden
  Met Computable België zijn we internationaal op zoek gegaan naar de beste cybersecurity-film aller tijden. Hierbij lag vooral de focus op informatieveiligheid en cybersecurity en niet zozeer op spionage of privacy. Uit een long list met 76 films die over cybersecurity gaan werkten via een online stream naar een top 10. Deze uitzending werd gepresenteerd door ciso en filmfan Marc Vael, die ook het boek ‘Informatieveiligheid en cybersecurity duiden via film’ schreef. Uiteindelijk won The Net uit 1995 met Sandra Bullock in de hoofdrol. (Computable)

Privacynieuws

 

 • Gezichtsherkenning scant half
  Bedrijven die computervisie-systemen leveren, waaronder ten minste één die wetshandhavingsinstanties in de Verenigde Staten, zijn trainingsmodellen aan het ontwikkelen om verduisterde gezichten te herkennen. De wereldwijde protesten ter ondersteuning van de burgerrechten van zwarte mensen hebben de interesse van de politie in de technologie aangewakkerd, terwijl de bezorgdheid over mogelijke schendingen van de burgerlijke vrijheden opnieuw is opgewekt. Ja, want wat is er aan de hand? Door neus, mond en kin te verstoppen achter maskers denken mensen anoniem te blijven. Maar inmiddels trainen bedrijven modellen voor gezichtsherkenning opnieuw om mensen te identificeren op basis van alleen hun bovengezicht. Sommigen beweren het probleem zelfs al te hebben opgelost. (The Batch/Deeplearning.ai en USA Today)
 • Amazon ontneemt Amerikaanse politie gezichtsherkenning
  Voortbordurend op het vorige item: Amazon verbiedt de Amerikaanse politie een jaar lang om Rekognition, de gezichtsherkenningssoftware van het bedrijf, te gebruiken. Dat heeft Amazon recent bekendgemaakt. Na de dood van George Floyd, die overleed nadat een agent diens knie minutenlang in zijn nek drukte, zijn in de Verenigde Staten massale demonstraties tegen racisme en politiegeweld ontstaan. Als gevolg daarvan bestaat de angst dat gezichtsherkenning onterecht tegen demonstranten wordt gebruikt. Amazon zei dat de stop van een jaar is bedoeld om Amerikaanse wetgevers de kans te geven wetgeving op te stellen, zodat kan worden gereguleerd hoe de technologie wordt gebruikt. (NU.nl)
 • AP onderzoekt aangepaste telecomwet
  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat ook de nieuwe versie van de tijdelijke noodwet Telecomdata nauwgezet beoordelen. De toezichthouder was al kritisch op de eerste versie en bekijkt of het aangepaste wetsvoorstel de privacy beter waarborgt. Met de noodwet krijgt het RIVM maximaal één jaar de beschikking over geanonimiseerde locatiegegevens van alle mobiele telefoons. Daarmee kan het instituut de verspreiding van het coronavirus beter monitoren aan de hand van actuele gegevens. (Computable)

 

Academisch nieuws

Wie is de beste Nederlandse datawetenschapper?

Research Data Netherlands zoekt onderzoekers (individu of groep) die onderzoeksdata beschikbaar maken voor de wetenschap (aanmeldformulier). Zij maken kans op de Nederlandse Dataprijs, die op 18 november in Den Haag wordt uitgereikt. Deze beschikbaar gemaakte data kunnen andere wetenschappers vervolgens gebruiken voor nieuw of aanvullend onderzoek. Drie winnaars krijgen ieder vijfduizend euro om de winnende datasets toegankelijk of toegankelijker te maken, bijvoorbeeld door een symposium te organiseren of de data online te ontsluiten. De winnaar wordt bepaald door een jury. (Computable en Research Data Netherlands)

 

 • Nederlandse ai-onderzoeken t.o.v. de rest van de wereld
  Er wordt wel eens geklaagd over de Nederlandse academische staat van artificial intelligence (ai). Maar hoe staat Nederland er daadwerkelijk voor? In een reeks publicaties geeft het Rathenau Instituut cijfermatig inzicht in een aantal voorwaarden voor de ontwikkeling van ai in Nederland. Nederland kent een hoge circulatie van AI-wetenschappers en slaagt er daarmee in om wetenschappers met een hoge citatie-impact voor een kortere of langere periode aan zich te verbinden. Aan Nederland verbonden ai-wetenschappers hebben gemiddeld twaalf jaar ervaring, gemeten naar het aantal jaren dat zij artikelen publiceren in Scopus. Daarmee zijn ze even ervaren als de aan de Verenigde Staten verbonden ai-wetenschappers. (Rathenau Instituut)
 • Ethische ai helpt hulporganisaties
  Hulporganisaties kunnen straks namelijk meer profiteren van geavanceerde datawetenschappen. Artificiële intelligentie gaat hen helpen bij het anticiperen op rampen. Het Haagse Data Science Initiative heeft een raamwerk over dit onderwerp gepubliceerd. In dit raamwerk staan praktische en ethische richtlijnen voor de toepassing van ethische AI bij humanitair werk. De gedachte is dat AI kan helpen bij de bevordering van vrede, rechtvaardigheid en veiligheid. (Computable)

 

Cloudnieuws

 

 • België wordt gastheer voor Europese cloud
  De Duitse en Franse ministers van Economie roepen op tot een Europese cloud. Ook niet-Europese bedrijven zijn welkom. De non-profitorganisatie achter deze cloud, Gaia-X, wordt in België gehuisvest. In Gaia-X werken 22 Franse en Duitse bedrijven, waaronder Atos en Siemens, aan een Europese data-infrastructuur van de nieuwste generatie. Daar kunnen bedrijven in alle veiligheid gegevens opslaan en delen. Gaia-X moet uitgroeien tot een eigen Europese cloud. Momenteel is de digitale infrastructuur voor data volledig in handen van Amerikaanse techbedrijven. Ook Chinese concurrenten zijn druk doende een eigen cloud uit te bouwen. (Computable)

 

De data uitagenda

 

 • PyDataFest Amsterdam 2020
  PyData is een jaarlijkse conferentie rondom de toepassing van Python voor datascience, vooral gericht op open source. Dit jaar vindt PyData volledig online plaats onder de noemer PyDataFest. Dit evenement vindt plaats van 15 tot en met 20 juni 2020 en bevat code breakfasts, presentaties, ask me anything-sessies en zelfs open source-projectontwikkelsessies.
 • Webinar toekomstverkenning artificiële intelligentie
  Toekomstonderzoeker en projectleider artificial intelligence (ai) Rudy van Belkom van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek organiseert een webinar voor 30 juni van 09.30 tot 12.00 uur. Het webinar bevat een eindsymposium en boekpresentatie in één. Steeds meer organisaties vinden het belangrijk om ethisch verantwoorde ai-toepassingen te ontwikkelen. Maar wat is precies ‘ethisch verantwoord’? En hoe ontwerp je ai-systemen die aan ethische richtlijnen voldoen? Dit is het onderwerp van gesprek tijdens dit webinar. Samen met de normcommissie AI van de NEN en het lectoraat Artificial Intelligence van de Hogeschool Utrecht ontwikkelde Van Belkom tevens een ethisch ontwerp-spel welke op 30 juni gelanceerd gaat worden. Deelname is kosteloos.
 • Meetup  over ai voor medische technologie
  Op donderdag 2 juli 2020 vindt er van 16.30 tot 17.30 uur een online videosessie plaats van CAIRELab van het Leids Universitair Medisch Centrum, in samenwerking met Deeplearning.ai. Sprekers dr. Bas de Groot, prof. Michel van Putten en datascientist Esmee Stoop vertellen over hun ai-projecten en via een paneldiscussie worden de ervaringen in uitdagingen gedeeld.
 • Ai en andere technologieën binnen gezondheid en zorg
  Op maandag 6 juli 2020 vindt de online bijeenkomst ‘AI/Tech in a Day’ plaats, die wordt georganiseerd door de werkgroep Human Capital van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC). Dit event is bedoeld voor zorgprofessionals en managers/directeuren in de zorg, die willen weten wat artificial intelligence (ai) kan betekenen voor de gezondheidssector en voor hun eigen organisatie.