Overview

In deze uitzending berichten over het overlijden van copy/paste-bedenker Larry Tesler, genomineerde Techionista, ai bij de Politie, het LUMC, de Europese Commissie en voor antibioticum, nieuwe computers uit Zuidhorn, de regionale Oracle-cloud, de kwetsbaarheid van femtech, anti-witwassoftware, vakantie-hacks, uiteraard Defensie en de eventkalender voor februari/maart 2020.

  • Copy/paste-bedenker Larry Tesler overleden

De bedenker van de copy/paste-functionaliteit, Larry Tesler, is vorige week op 74-jarige leeftijd overleden. Deze computerwetenschapper ging in de jaren ’60 van de vorige eeuw al aan de slag in Sillicon Valley. Het kon eigenlijk ook niet anders dat hij bij Xerox een groot deel van zijn carrière heeft doorgebracht. Maar ook werkte hij zeventien jaar bij Apple, waar de copy/paste-functie onderdeel werd van Mac OS, en daarna nog bij Amazon en Yahoo. (BBC / Computable.nl)

 

Goed nieuws uit Nederland en Europa

 

  • Techionista finalist Booking.com Technology Playmaker Awards 2020

De shortlist van dit jaar bestaat uit 45 finalisten in negen categorieën uit twintig verschillende landen, waaronder Argentinië, Australië, Bolivia, Japan, en Nederland dus. Techionista is genomineerd in de categorie Employer Award, omdat het volgens Booking een significant verschil maken om diversiteit in Tech op de agenda te krijgen. In maart wordt duidelijk of Techionista ook daadwerkelijk gaat winnen. (LinkedIn)

  • Minister: ai gaat politie helpen, maar niet vervangen

De politie begint langzaam maar zeker kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, ai) te gebruiken. Het aantal gevallen is momenteel nog zeer beperkt. Maar minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid (J&V) verwacht dat ai uiteindelijk zal uitgroeien tot een breed geaccepteerde en gebruikte techniek. Om ai beter te begrijpen lanceerde de Algemene Rekenkamer voor de zekerheid maar een (Engelstalig) audit-document voor het gebruik van algoritmesEen overzicht van ethische codes en principes voor ai van het Rathenau Instituut kan daarbij helpen. (Computable.nl / Rathenau Instituut)

  • Whitepaper AI van de Europese Commissie

De Europese Unie loopt achter als het gaat om investeringen in artificial intelligence, zo blijkt uit een whitepaper over ai dat door de Europese Commissie is uitgebracht. Waar de investeringen hier in totaal 3,5 miljard euro zijn, zijn die in Azië 6,5 miljard en in de Verenigde Staten zelfs 12,1 miljard euro. Het whitepaper focust op risico en vertrouwen en linkt dit aan de typische EU-normen en -waarden en biedt een raamwerk voor regulering. De Europese Commissie presenteerde haar visie op de digitale toekomst, met een pakket aan plannen en voornemens voor hoe Europa met thema’s als ai, cyberveiligheid en gezichtsherkenning wil omgaan. Later dit jaar moeten er wetsvoorstellen volgen, die in potentie veel impact hebben op hoe bedrijven in Europa straks kunnen opereren. (Europese Commissie)

  • LUMC opent kenniscentrum kunstmatige intelligentie

In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is donderdag 13 februari het Clinical Artificial Intelligence and Research Lab (CAIRELab) geopend. In het nieuwe kennis- expertisecentrum worden alle werkstromen waarbij kunstmatige intelligentie (ai) een rol speelt, samengebracht. Dit met als doel om de ontwikkeling en het onderzoek naar ai in de zorg te versnellen. (Computable.nl)

 

Academisch nieuws

 

  • Zuidhorn kraamkamer voor nieuwe generatie computers

Zuidhorn bezit sinds kort een piëzo-proeftuin waarin de basis wordt gelegd voor een nieuwe generatie computers. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft in de gemeente Westerkwartier tegels geïnstalleerd die onder invloed van druk een elektrische spanning produceren. Door hier over heen te lopen wordt zogenaamde piëzo-elektriciteit opgewekt. Tegelijkertijd, kunnen deze tegels ook als sensor worden gebruikt. Dat ze in Zuidhorn innovatief bezig kunnen zijn wisten we al n.a.v. hun award winning blockchain-oplossing Het Kindpakket en het feit dat ze woningbouw voorspellen met machine learning. (Computable.nl)

  • ‘Nieuw antibioticum ontdekt met ai’

Het was even schrikken toen het overal in de media opdook: artificial intelligence heeft een nieuw antibioticum ontdekt! Een iets diepere analyse van het nieuws tempert echter het enthousiasme. Het nieuws komt via MIT / Camebridge / McMaster. Een deep learning-model is in staat om antibacteriële moleculaire activiteit te voorspellen. Nee, er is dus geen nieuw antibioticum gevonden, wel is er een nieuwe moleculestructuur die antibacterieel blijkt te zijn. Dit is interessant omdat de aloude molecule structuren zoals penicilline uitgewerkt raken. Bacteriën raken hier simpelweg resistent tegen.

 

Cloudnieuws

 

  • Oracle en Microsoft samen in Amsterdamse cloud

Tijdens Oracle OpenWorld Londen 2020 hebben Microsoft en Oracle hun samenwerking aangekondigd op cloud-gebied. In Amsterdam delen ze elkaars cloudtechnologie. Klanten kunnen applicaties draaien die zowel gebruik maken van Oracle Cloud als van Azure. Het is de eerste grote samenwerking van Oracle in Amsterdam nadat het begin februari zijn cloud-regio heeft opengesteld voor klanten. In november 2019 kondigde Oracle zijn cloud-regio aan. (Computable.nl)

 

Securitynieuws

 

  • ABN Amro investeert in Ierse anti-witwassoftware

ABN Amro staat onder zware druk haar klantendossiers beter op orde te brengen. Een strategische prioriteit om een toekomstbestendige bank te bouwen is daarom om de financiële misdaad te bestrijden. De investeringstak van de bank ABN Amro Ventures stapt daarom in Fenergo, een Ierse leverancier van anti-witwassoftware voor financiële instellingen. (Computable.nl)

  • Fijne vakantie: MGM en Transavia gehackt

Nederlanders die weleens overnacht hebben bij MGM kunnen hun borst nat maken. De privégegevens van bijna tienduizend van hen zijn uitgelekt bij een hack van de hotelketen. In totaal maakten de hackers tien miljoen adressen buit. Mocht je met Transavia naar MGM zijn gevlogen, dan blijft het niet alleen bij een natte borst voor je. De vliegtuigmaatschappij maakte bekend dat er van tachtigduizend passagiers gegevens zijn gestolen. Netflix kan mogelijk een technologische uitkomst bieden, het stelt zijn incident management orchestration framework Dispatch beschikbaar om datalekken te dichten. (NOS / Bright / Netflix)

 

Privacynieuws

 

  • De kwetsbaarheid van Femtech
    Femtech, apps gericht op de reproductieve gezondheid van vrouwen, belooft vrouwen te empoweren door hen kennis en controle te geven over hun lichaam. Maar femtech is niet zonder problemen: de fertiliteitsapps verzamelen en verkopen intieme informatie. Femtech kan daarmee een bron van kwetsbaarheid zijn voor gebruikers. (Podium voor Bioethiek / Privacy-web.nl)

 

Overig nieuws

 

  • IBM en Atos dreigen Defensie met miljoenenclaim

Stel: je reserveert 1,3 miljard euro voor een IT-project dat niet gaat lopen zoals je verwacht had. Wat doe je? Juist, je maakt een pas op de plaats en heroverweegt even het vervolg. Dat deed dus ook staatssecretaris Barbara Visser met het mega-IT-project GrIT van Defensie. Naast een dreigende claim van honderden miljoenen euro’s (zie brief), dreigt Defensie ook innovatie-lam te worden. Het BIT gaat eerst kijken of GrIT wel door moet gaan en tot die tijd kan Defensie alvast wat aan de interne cultuur doen. Misschien dat de nieuwe CIO Jeroen van der Vlugt alvast wat goede adviezen kan gaan formuleren. (Computable.nl)

 

De data uitagenda

 

  • Next Level 1: Eerlijke algoritmen

Algoritmen zijn overal en bepalen steeds meer in ons dagelijks leven. We gebruiken het voor de beste smartphone foto’s, maar ook bij misdaadpreventie en het opsporen van fraude bij de sociale dienst. Maar hoe neutraal is deze onzichtbare spelverdeler? Hoeveel van onze voorliefdes of vooroordelen nemen deze systemen over? En hoe krijgen we hier grip op? In deze nieuwste talkshow – Next Level – wordt gesproken over de impact van technologie op onze samenleving. De eerste editie is 26 februari 2020 in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. (Sign of Time / Pakhuis De Zwijger)

  • Van Panda’s, Koala’s en andere fauna tot aan het trainen van ai in games

Hoe maken we de juiste keuzes als het aankomt op technologieën als Pandas, Koalas en Spark? En welke rol speelt PyArrow? Wat moet een machine learning engineer doen om als deze wezens in harmonie te laten leven? Hoe werken we met Panda’s net als met Spark-dataframes in modellen en tests? En hoe kan je dit relateren aan de levensduur van een ai-project? Op donderdag 27 februari geven Luuk van der Velden en Laurens Koppenol bij Dataworkz in Utrecht antwoord op deze vragen. (Meetup.com / Dataworkz)

  • Programmable infrastructures

Meredith Whittaker, oprichter van het AI Now Institute en lead van Google’s Open Research Group, spreekt op 2 maart tijdens een seminar van de TU Delft over programmable infrastructures en de uitdagingen en kansen die zij opleveren in sociale vraagstukken. (TU Delft TPM AI-Lab)

  • Machine learning meets data mining

Op donderdag 5 maart geeft Matthijs van Leeuwen van de Universiteit Leiden een lezing over interpretable machine learning bij het Data Science Center in Eindhoven. In deze talk gaat hij in op het gebruik van probalistische regelgeving en de minimum description length (mdl)-principes waarin classificatie, regressie en het ontdekken van subgroepen zich verenigen. (Eventbride.nl / DSCE & EAISI)

  • Computable Café tijdens Infosecurity.be en Data & Cloud Expo

Op 18 en 19 maart 2020 vinden in Brussel de ict-vakbeurzen Infosecurity.be en Data & Cloud Expo plaats. Computable houdt in een eigen Café twee dagen inhoudelijke sessies over (uiteraard) security, quantum computing, artificial intelligence en heeft het een 5G-panel met o.a. minister Philippe De Backer. Ook reikt het verschillende Computable Awards uit. (infosecurity.be / Computable.be)