Overview

De Tweede Kamer-verkiezingen van 17 maart 2021 zijn geweest waardoor er in deze uitzending van het Datanieuws veel aandacht is voor de digitale gevolgen naar aanleiding van de uitslag. Naast lekker veel datanieuws uit eigen land wordt ook internationaal onderzoek aangehaald waaruit blijkt dat artsen de adviezen van ai-systemen niet lijken te vertrouwen. Verder nog mooi en heet nieuws uit de hoek van de slimme energienetwerken. Walter van der Scheer van GoDataDriven, Harm Bodewes, executive director data & analytics bij Vanderlande en Computable-hoofdredacteur Sander Hulsman lieten dit en ander datanieuws van de afgelopen weken de revue passeren.

 

Ajax lijkt wereldwijd koploper in big data. Het betreft hier geen officiële titel, maar waar de Amsterdamse voetbalclub Ajax op Europees niveau dit seizoen genoegen moet nemen met spelen op het op-een-na hoogste niveau, daar speelt het op het gebied van big data wereldwijd wél in de Champions League. Sterker zelfs, het kon hierin wel eens wereldkampioen zijn. Ajax zet namelijk  hoog in op het gebruik van data en heeft inmiddels acht fulltime medewerkers die voetbaldata inkopen en analyseren. Naast deze acht fulltime-krachten levert ook Acronis een aanzienlijke bijdrage in het gebruik van voetbaldata. Ajax behoort qua datagebruik inmiddels tot de absolute wereldtop. Bij Manchester City is de afdeling misschien iets groter, maar hij kent geen andere club in de wereld die serieuzer met datawetenschap omgaat dan Ajax.

Philips en PostNL

De Dataloog, 31-3-2021

 

De Dataloog van 31 maart 2021 stond onder andere in het teken van de verkiezingen, onbetrouwbare ai-systemen en mooi en heet nieuws over slimme energienetwerken. Beluister nu de hele uitzending!

 

De nieuwe chief innovation & strategy van Philips (Medical) is een oud-Amazon man. De Canadees Shez Partovi komt over van Amazon Web Services (AWS) en neemt de plek in van Jeroen Tas. Ook treedt hij toe tot het dagelijks bestuur. Philips heeft de afgelopen jaren een gigantische verandering doorgemaakt, van consumer electronics naar medical. Het is getransformeerd naar een leverancier van hoogwaardige zorgtechnologie.

PostNL start in het sorteercentrum in Zaltbommel met het plaatsen van beacons op 250.000 rolcontainers. Met deze digitale trackers zijn de verplaatsingen van alle rolcontainers te volgen. Dat moet leiden tot een strakkere logistieke planning en meer inzicht. De digitale trackers communiceren via een bluetooth signaal. De data worden vanuit het hele netwerk bij elkaar gebracht in een internet-of-things-platform.

Verkiezingen

Quantile, gevestigd is op de plaground van de data-universiteit JADS, heeft zich afgelopen maanden gericht op het analyseren van alle verkiezingsprogramma’s van de recente Tweede Kamerverkieziengen en daarvoor een zogenaamde floating voater ontwikkeld. Je kunt twee partijen met elkaar vergelijken op basis van termen die in beide, in geen of in een van de twee programma’s voorkomen.

Voorafgaand aan de verkiezingen heeft Computable alle verkiezingsprogramma’s van de deelnemende politieke partijen geanalyseerd. Op onze website hebben wij elf artikelen gepubliceerd over data en digitalisering in de verkiezingsprogramma’s. De artikelen hebben we gegroepeerd over zaken als onderwijs, economie en zorg, maar ook over zaken als een cyberleger, digitale schandpalen en een digitaks. Dit streven politieke partijen na:

Slimme energienetwerken

Flexcore is één generiek platform dat gemeenschappelijk gebruik van de aanwezige hardware en sensoriek voor allerlei doelen mogelijk maakt. Hierdoor kunnen meetsystemen in middenspanningstransformatoren beter benut worden. Doordat verschillende usecases gebruik kunnen maken van dit lokale platform en de lokale sensoren, kan ook het aantal sensoren in een transformatorstation worden beperkt. Dit platform heet Flexcore en is eigenlijk edge computing voor datagedreven netbeheer. Dit geeft netbeheerders meer inzicht in de belasting van hun elektriciteitsnetten. Dat is hard nodig om de uitdagingen van de energietransitie en elektrificatie het hoofd te bieden.

Het Consortium GO-e (Gebouwde Omgeving Elektrificatie) onderzoekt of slimme flexibiliteitsdiensten een alternatief kunnen bieden voor verzwaring van het elektriciteitsnet in de gebouwde omgeving. Het samenwerkingsverband bestaat uit regionale netbeheerders, diensten- en technologieleveranciers, adviseurs en kennisinstellingen samen met consumenten en zakelijke energiegebruikers. RVO heeft het consortium een subsidie van 5,7 miljoen euro toegekend voor het project dat loopt tot begin 2024.

Feit of Fictie

De allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey uit 2006 (‘Just setting up my twttr’) is voor een bedrag van 2,5 miljoen dollar van eigenaar gewisseld via de veiling Valuable by Cent. De Amerikaanse zakenman Sina Estavi betaalde dit bedrag voor een klein stukje data, namelijk het zinnetje van vijf woorden. Waarbij wel gezegd moet worden dat de echtheid van het bericht wordt gegarandeerd door het digitale NFT-certificaat.

Met de VVD als grootste partij lijkt de komst van een digitaks een stukje dichterbij te komen. Een digitaks is een belasting voor dataverzamelaars en leveranciers van digitale diensten die ervoor moet zorgen dat er een eerlijkere concurrentieveld ontstaat. Doordat de beoogde coalitiepartijen D66 en CDA ook zo’n digitaks nastreven, zal dit na de formatie wel een agendapunt gaan worden. Of de belasting er dan ook daadwerkelijk gaat komen, is nog maar de vraag, maar het nieuwe kabinet zal het dan zeker op Europees niveau net als in 2018 ter sprake gaan brengen. Of het plan dan wederom begraven wordt, is afwachten.

Onbetrouwbaar ai-systeem

“Het advies uit een ai-systeem is van lagere kwaliteit”

Een Amerikaans/Canadees experiment gepubliceerd op Nature.com laat zien dat artsen röntgenfoto’s van de borst, inclusief diagnostisch advies ontvingen, waarbij sommige adviezen onnauwkeurig waren en de artsen gevraagd werd de kwaliteit van het advies te beoordelen en diagnoses te stellen. Het betrof hier artsen met veel expertise, zoals radiologen, en minder ervaren artsen uit de interne en spoedeisende geneeskunde.

Alle adviezen werden gegenereerd door menselijke experts, maar sommige werden bestempeld als afkomstig van een ai-systeem. De radiologen beoordeelden het advies als van lagere kwaliteit als deze uit een ai-systeem bleek te komen; artsen met minder expertise deden dit niet.

Zelfhelende security ABN Amro

ABN Amro gaat zogenoemde self-healing security software van TNO inzetten om de bank beter te beveiligen tegen cyberaanvallen. Naar eigen zeggen is het de eerste organisatie die de beveiligingssoftware inzet. Het gaat om een toepassing binnen containerbeheerplatform Kubernetes. De software is gebaseerd op het menselijk immuunsysteem.

De software is volgens de ontwikkelaars in staat om zich autonoom aan te passen aan factoren die computersystemen kunnen verstoren. Voor de ontwikkeling is een parallel getrokken met de werking van het menselijk immuunsysteem. In de basis gaat het uit van de manier waarop cellen in het menselijk lichaam virussen en bacteriën bestrijden en zich vernieuwen. Dat is omgezet naar een concept voor ict-beveiliging.

Wet digitale overheid vertraagd

De invoering van de Wet digitale overheid is vertraagd. Hierdoor zijn afspraken over het verhandelen van gegevens, de verplichting van ‘privacy by design’ en de inzet van open source binnen de overheid voorlopig niet verankerd in de wet. De Wet digitale overheid, die privacybescherming steviger moet verankeren, lag ter goedkeuring in de Eerste Kamer. Na vragen van leden, vindt nu een aanpassing plaats.

‘De aangekondigde wijziging betekent dat de Wet digitale overheid voorlopig niet in werking zal treden’, schrijft de Eerste Kamer in een nieuwsbericht. Daarin staat dat de aanpassing na behandeling in de ministerraad voor advies wordt voorgelegd aan de Raad van State. Daarna volgt de behandeling in de Tweede en Eerste Kamer.

Palantir bouwt mee aan Gaia-X

Europa wil een eigen clouddienst gaan bouwen, om hiermee minder afhankelijk te worden van Google, Amazon en Microsoft. Het Frans-Duitse initiatief Gaia-X zou Europese burgers beter beschermen tegen bemoeienis van geheime diensten van buiten Europa. Toch gaat nu het Amerikaanse techbedrijf Palantir meebouwen aan Gaia-X.

De naam van Palantir is ontleend aan de magische bollen in The Lord of The Rings, waarmee toekomstige gebeurtenissen kunnen worden gezien. En dat is precies wat Palantir wil, op basis van data voorspellen van toekomstige gebeurtenissen. De CIA was destijds een van de eerste klanten van Palantir, en dat maakt de deal met Gaia-X extra controversieel. De politiek staat in ieder geval op zijn kop.

DataRobot

DataRobot, leverancier van een geavanceerd enterprise AI-platform, betreedt de Nederlandse markt en opent een kantoor in Amsterdam. Het bedrijf beschikt over meer dan vierhonderd medewerkers, en maakt gebruik van diverse open-source algoritmen en technieken voor machine learning. Klanten kunnen hiermee zonder uitgebreide ervaring met data science of codeerkennis de juiste ai-oplossing kiezen en inzetten.

Het kost best veel inspanning om een taal als Python of R goed te beheersen op expert-niveau, kleine bedrijven zullen daarom niet zo snel investeren in het opleiden of aantrekken van data scientists. Als eerste klanten van DataRobot Nederland worden genoemd gemeente Den Haag en de Nierstichting. Naast het openen van een kantoor in Nederland is DataRobot onder meer actief in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Oekraïne, Singapore en Japan.

Extra nieuws vanuit DataRobot is dat men in de Verenigde Staten een platform heeft ontwikkeld om de verspreiding  van Covid te voorspellen en in te dammen. Het gaat erom dat mensen voordat ze getest worden al worden gealarmeerd over een mogelijke besmetting. Op basis van een sneltest thuis, kunnen mogelijk geïnfecteerden al in een vroeg stadium worden gewaarschuwd, waar dit nu (ook in Nederland) pas gedaan wordt in het bron- en contactonderzoek na een officiële test. Het initiatief heet ContagionNet en is een samenwerking tussen DataRobot en de Amerikaanse overheid.

De data-uitagenda

 

  • Powering Reinvention with AI and ML

Op 13 en 15 april organiseert Amazon Web Services de ML Roadshow met sprekers van Royal FloraHolland, Binx.io, Forest Effect en Xebia. In deze virtuele sessies wordt uitgelegd hoe je kunt versnellen met kunstmatige intelligentie (ai) en machine learning. Deze sessies zijn bedoeld voor chief technology officers, chief data officers, vp’s van it/engineering, line of business leiders, directeuren van innovatie, interne it-leiders, applicatie-eigenaren, data-architecten, systeemarchitecten, oplossingsarchitecten en productmanagers.