Overview
Goed nieuws uit Nederland
Kwantumtechnologie, AI en digitaal onderwijs krijgen geld uit Nationaal Groeifonds
Het demissionair kabinet heeft 4 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds (volksmond Wobke-Wiebesfonds) verdeeld over tien voorstellen. Er gaat geld naar kwantumcomputing, AI, data in de zorg en naar toekomstbestendig onderwijs – door o.a. investeringen in digitale hulpmiddelen en ICT. Het merendeel van het geld uit het groeifonds, zo’n 2,5 miljard, gaat naar fysieke infrastructuur, zoals grote ov-projecten.
Computer snapt medische taal net zo goed als arts
Ook patiëntvriendelijke termen toegevoegd aan internationaal medisch terminologiestelsel Snomed
Zorgexpertisecentrum Nictiz heeft in opdracht van VWS 265.000 medische begrippen en synoniemen vertaald uit het internationale technologiestelsel Snomed (Snomed bevat in totaal ca. 370.000 termen). De termen zijn hierbij gecodeerd, zodat een computer ze kan verwerken. Hiermee is een belangrijke stap gezet naar eenheid van taal. Dit is de situatie waarbij zorgverleners, patiënten en computers uitgaan van dezelfde betekenis van een begrip.
Buitenlands Nieuws
Kwantumcomputer kan ook nu aan de slag met machine learning
Een van de terreinen waar de kwantumcomputer naar verwachting een grote verbetering kan betekenen, is kunstmatige intelligentie. IBM heeft aan zijn Qiskit-toolkit een aantal applicatiemodules toegevoegd die het mogelijk maken om zelf met experimenten uit te vinden waar de nieuwe mogelijkheden zitten.
Academisch Nieuws
Biologie lost energieprobleem AI op
Het energieverbruik van neurale netwerken rijst de pan uit. Het wordt wel als een van de grootste obstakels gezien voor de doorontwikkeling van kunstmatige intelligentie.
Neurale netwerken zijn afgeleid uit de werking van het dierlijk brein. Door opnieuw naar de biologie te kijken, ontstaan nog steeds nieuwe ideeën die leiden tot een betere en efficiëntere werking van hun digitale evenknie. Sander Bohte werkt aan dit onderwerp als senior onderzoeker machine learning bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Hij is tevens deeltijdhoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Rijksuniversiteit Groningen.We spraken hem hierover.
Bias in AI komt niet alleen door slechte trainingsdata
Onderzoekers maken een reeks van keuzes bij het implementeren van een AI-toepassing die discriminatie in de hand werken. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Amerikaanse Cornell en Brown University. Het zijn dus niet alleen de trainingsdatasets die vooroordelen in de hand werken.
Een van de grote problemen waar de toepassing van kunstmatige intelligentie op stuit, zijn de onbedoelde vooroordelen die de algoritmen binnensluipen. Doorgaans wordt daarbij al snel gewezen op de datasets waarmee het model is getraind. Wanneer groepen over- of ondervertegenwoordigd zijn, zal het model ook geen evenwichtige uitkomst kunnen geven.
TNO zet fors in op privacyvriendelijk datadelen
Waarde creëren door data van verschillende organisaties te combineren zonder daadwerkelijk inzicht te geven in de gegevens, lijkt stapsgewijs steeds beter mogelijk. TNO werkt samen met verschillende organisaties in onder meer de zorg en de financiële sector aan het gebruiksvriendelijk maken van inmiddels beproefde methoden. Er zijn echter nog wel wat haken en ogen, vooral op juridisch vlak.
Security Nieuws
RDC mag getroffenen datalek niet informeren, maar is dat wel zo?
Wie moet getroffen consumenten op de hoogte stellen van het lek bij de RDC? De RDC zelf in ieder geval niet, zegt het bedrijf. Zij zijn namelijk alleen de verwerker en het is aan de verwerkingsverantwoordelijke – de autobedrijven waar RDC diensten aan levert – om zijn klanten op de hoogte te stellen. Maar volgens privacyjurist Menno Weij van BDO Legal is dat niet zo eenvoudig te zeggen. De Autoriteit Persoonsgegevens zegt RDC vragen te hebben gesteld naar aanleiding van het incident.
Grootste tweejaarlijkse cybercrisisoefening van hoger onderwijs is weer geweest
Stel, er is een digitale aanval op de organisatie. Wie moet je dan als eerste bellen? Hoe ga je met journalisten om? En hoe bepaal je of de informatie die rondgaat echt is of nep? Om niet overvallen te worden tijdens een daadwerkelijke digitale crisis, voeren onderwijsinstellingen, wetenschappelijke organisaties en andere aangesloten partijen eens in de twee jaar een grootschalige cybercrisisoefening uit met SURF.
Privacy Nieuws
Huawei had onbeperkt toegang tot factuurdata Telfort-klanten
Het Chinese telecombedrijf Huawei had jaren geleden onbeperkt toegang tot gegevens van klanten van Telfort, zonder dat die toegang werd bijgehouden of gemeld.
Dat blijkt uit een vertrouwelijk onderzoek dat Telfort-moederbedrijf KPN in 2011 naar de situatie heeft gedaan, meldt de Volkskrant. De krant heeft het onderzoek ingezien. Het ging volgens KPN om een ‘regulier’ onderzoek, zonder concrete aanleiding.
Data van miljoenen LinkedIn-gebruikers online verkocht
De data van miljoenen LinkedIn-gebruikers worden online te koop aangeboden. De verkopers stellen zelf dat het om de gegevens van een half miljard gebruikers gaat, maar dat is nog niet te verifiëren. LinkedIn zelf bevestigt dat de data te koop aangeboden wordt. Volgens het bedrijf werd de data verzameld door de site te scrapen, al zitten er ook gegevens bij die via andere websites en organisaties verzameld zijn.
Cloud Nieuws
Baking with maltesers, marmite and Cloud AI
Google Cloud werkte samen met Mars (ja van de candybars) aan een AI gedreven recept, waarbij Maltesers op een innovatieve manier verwerkt zouden worden. Een ML engineer van Google, die ook nog van bakken houdt, Sara Robinson ging aan de slag met een model getraind met Tensorflow Keras API.
Het Europese data-infrastructuurproject GAIA-X gaat een eigen compliance-label maken voor diensten en producten die voldoen aan de principes van het project. Het label kan uitgegeven worden aan leden van het initiatief, maar ook aan niet-leden. “Lid zijn van de GAIA-X Association betekent niet dat de diensten van een bedrijf voldoen aan de eisen”, aldus de organisatie van GAIA-X.
Max Verstappen plankgas in Oracle Cloud
Het Formule 1-team Red Bull Racing Honda laat alle race-data analyseren in de Oracle Cloud. Met machine learning en data-analyse in de cloud kunnen de gegevens uit de bolide van Max Verstappen leiden tot betere prestaties.
Bij Formule 1-races draait het om data. Slimme analyse van zelfs de kleinste details kan een voorsprong op het circuit opleveren. De samenwerking tussen Red Bull en Oracle moet het gebruik van data optimaliseren en verbeteren. Hierbij is een rol weggelegd voor kunstmatige intelligentie (ai) en machine learning van de Oracle Cloud Infrastructure (OCI).
De Data Uit-agenda
Ervaar de spanning en het mysterie van een echte security escaperoom, gewoon thuis of op kantoor. In diverse opdrachten ga je samen met een aantal andere deelnemers de strijd aan met hackers. Heb jij door hoe ze te werk gaan? Gedurende de game verzamel je tips en hints om de hackers te doorzien. Maar let op: de tijd dringt! Lukt het de hackers om hun buit binnen te halen, of ben jij ze te slim af?