De Dataloog is de onafhankelijke Nederlandstalige podcast over data & kunstmatige intelligentie. Hier hoor je alles wat je moet weten over de zin en onzin van data, de nieuwste ontwikkelingen en echte verhalen uit de praktijk. Onze hosts houden het altijd begrijpelijk, maar schuwen de diepgang niet.

Wij zijn onafhankelijk van welke leverancier dan ook, iedereen is welkom en oordelen doen we pas achteraf. Maar hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Toegankelijk en verhelderend

In december 2018 spraken Jurjen Helmus en Lex Knape onder het genot van een oliebol over podcasts, geluidstechniek en hun gedeelde passie voor data. Wat bleek; in het oerwoud van initiatieven ontbrak een podcast die in gewoon Nederlands de waarheid over data deelt. De Dataloog was geboren. Leuk, om een paar opnames te doen. Dan zal het wel af zijn.

Niets bleek minder waar: Walter van der Scheer voegde zich bij het duo en meer dan 200 afleveringen verder is De Dataloog uitgegroeid tot de meest populaire Nederlandstalige podcast over data & AI. Met regelmatig top-10 noteringen in de tech-categorie op Apple Podcasts en Spotify blijkt De Dataloog voor steeds meer mensen een vertrouwde metgezel op weg naar het werk, tijdens een mooie wandeling of zelfs om vervelende klusjes, zoals de zonnepanelen lappen of de boodschappen aanpakken van de bezorger, aangenamer te maken.

Regelmatig schuiven co-hosts aan en zo breidt het netwerk en het aantal afleveringen zich gestaag uit.

Samenwerkingen

Samenwerken, dat maakt ons leven een stuk makkelijker. Naast de talloze uitzendingen die “mede mogelijk gemaakt zijn door” partijen als GoDataDriven, Hot Item en Future Facts, Ortec, KPMG, H2O en Dataiku, hebben we ook meer structurele samenwerkingen.

Zo zijn we best een beetje trots op de specials die we maken voor de Nederlandse AI Coalitie waarin we de wereld achter de datatoepassing in eenvoudige taal uitleggen.

Niet minder trots zijn we op de samenwerking die we hebben met OGZ, de partij achter Big Data Expo en Data Insights Week. Van beide evenementen is De Dataloog de officiële eventpodcast. 

Samen met AG Connect en Computable maken we een keer per twee weken het datanieuws: een overzicht van de meest relevante data-ontwikkelingen, samengevat in een half uur.

Waar doen we het voor

  • Diepgaande data science en big data onderwerpen toegankelijk maken.
  • De mogelijkheden en onmogelijkheden van data & AI in kaart brengen.
  • Een podium bieden voor elke professional met een interessant verhaal over datatoepassingen of techniek.
  • De Nederlandse context en verhalen van data science en big data uitlichten.
  • Diverse bloedgroepen bij elkaar brengen in één podcas: wetenschappers, toegepast onderzoekers (HBO), techbedrijven, consultants en hun klanten.

En ja; we zijn een stichting, dus hebben we geen winstoogmerk. We laten wel graag onze mengpanelen roken omdat we zoveel afleveringen opnemen. We maken kosten voor hosting, productie, editing, apparatuur, beetje marketing. En daarvoor kunnen we jouw steun goed gebruiken. Sponsor een aflevering of een serie, of wordt “vriend van de show”. Naast eeuwige roem ontvang je ook de De Dataloog mok en misschien zelfs een vermelding in één van de afleveringen.