Overview

Iedere vier weken brengt de Dataloog het Datanieuws in samenwerking met AG Connect of Computable.  De redactie van AG Connect verzorgt in de podcast De Dataloog het datanieuws van 15 januari.

Vandaag in het nieuws

goed nieuws uit Nederland

ING Catana Lens gaat als spin off verder

 

Data Security nieuws

 

Toch is duidelijk dat er nog heel er veel Python 2-code in gebruik is. “Afgaande op supportvragen op dit moment gebruikt ongeveer 28 procent van de Wingware-klanten het nog”, zegt Stephan Deibel, mede-oprichter van Wingware – een Amerikaanse maker van een software development environment voor Python – en voormalig bestuurslid van de Python Software Foundation. “Zeker één van hen heeft vele miljoenen regels code die volgens de betrokkenen niet zijn te converteren. Gisteren viel me op dat macOS Catalina nog altijd Python 2-code bevat.”

En/want we hadden laatst Guido ook gesproken: https://www.agconnect.nl/artikel/dit-de-grootste-fout-30-jaar-python

Zie ook (eerder): https://www.agconnect.nl/artikel/python-2-achilleshiel-van-veel-bedrijven-en-banken-2020

 

  • Maastricht University en de ransomware-infectie. De waarde van een organisatie zit immers in data (goud, olie, enz.) dus flinke ramp als je daar niet meer bij kunt. Voor wetenschap(pelijke data) nog veel erger, lijkt mij zo.

https://fd.nl/economie-politiek/1329818/universiteit-maastricht-weer-open-maar-niet-verlost-van-gijzelsoftware

Welke bestanden in Maastricht door Clop onleesbaar zijn gemaakt, kan de universiteit nog niet zeggen. Het zou kunnen gaan om onderzoeksgegevens, vertrouwelijke informatie over studenten, de financiële administratie en roosterinformatie. Elbersen zegt ‘goede hoop, maar geen garantie’ te hebben dat wetenschappelijke onderzoeksdata veilig zijn.

Beschikbaarheid, maar ook betrouwbaarheid, van wetenschappelijke data is wel ‘een dingetje’, ook op ander vlak voor Maastricht University: https://twitter.com/delimburger/status/1214625524833832963

Zie ook: https://www.agconnect.nl/artikel/e-mailen-weer-mogelijk-bij-maastricht-university

https://www.theguardian.com/uk-news/2020/jan/04/cambridge-analytica-data-leak-global-election-manipulation en gerelateerd https://about.fb.com/news/2020/01/enforcing-against-manipulated-media/ Facebook doet deep fake in de ban (maar niet shallow fake)

Academisch nieuws

https://www.agconnect.nl/artikel/lessen-van-amazons-seksistische-recruitment-ai

Overig nieuws