Overview

Dat Data en Sport samengaan zal de meeste mensen niet gek in de oren klinken, want ook veel niet prof sporters maken gebruik van apps zoals Strava, Fitbit, apple watch, Tomtom sports. Ook in de topsport wordt er in steeds grotere mate gebruik gemaakt van data om “betere beslissingen te nemen”. Belangrijke beslissingen zijn de wijze en zwaarte van training en het al of niet opstellen van sporters.

 

Maar in de topsport heb je direct te maken met een veelheid aan rollen om de sporter heen die allen beslissingen maken en data hiervoor gebruiken. De coach stelt een trainingsprogramma samen, de trainer meet hoe een sporter reageert op een training, de medische staf meer hoe de sporter fysiek reageert en de sporter zelf meet zijn geestelijke gesteldheid. Dit spel van rollen, data bronnen, de mens als individu en complexe beslissingen vraagt om een Data Science omgeving waarin dit alles professioneel ingericht kan worden.

 

Het Amsterdam  Institute of Sport Science (AISS) heeft in samenwerking met Capgemini, Dataiku,  KNZB / KNRB en NOC*NSF het IRIS platform ontwikkeld waarin de rollen, beslissingen en algoritmes samenkomen. IRIS is hiermee dé tool om data uit de topsport op één plek op te slaan en terug te kunnen koppelen aan coaches en atleten. Met behulp van een big data oplossing wordt de data gestructureerd opgeslagen en is het beschikbaar voor multidisciplinair onderzoek.

 

In deze dataloog spreken we met Dennis van Kooij (AISS/ hogeschool van Amsterdam) Daan Landkroon (Capgemini) en Julian van Velzen (Capgemini) over hoe het IRIS platform opgebouwd is en uiteraard welke betere beslissingen je hiermee kunt nemen.

 

Shownotes

Egg conference

IRIS platform

DATAIKU

Capgemini

https://www.werkenbijcapgemini.nl/blogs/Met-goud-naar-goud

https://www.werkenbijcapgemini.nl/blogs/Ik-verbaas-mij-steeds-weer-over-de-kennis-die-consultants-meebrengen

https://www.emerce.nl/wire/meten-weten-project-presenteert-topsportdata-tool-iris

Over onze gasten

Een uitgebreide bio volgt spoedig:

Dennis van Kooij, projectmanager Amsterdam Institute of Sport Science

Dennis is een professional in het sport- en technologie domein. Hij werkt voor het Amsterdam Institute of Sport and Science dat de kloof dicht tussen de sportpraktijk en de academische kennisinstituten in Amsterdam en Nederland. Na zijn studie bewegingswetenschappen en zijn ervaring in de IT is Dennis momenteel al jaren betrokken bij projecten om de kansen binnen sport en data te benutten. Dennis is Product Owner in het IRIS-project en projectmanager van het Sport Data Valley-project.

Daan Landkroon, Principal Consultant Insights & Data, Capgemini

Daan is principal consultant bij Capgemini Insights & Data met een achtergrond in informatiekunde en organisatiewetenschap. Hij is gespecialiseerd in data & analytics vraagstukken en de implementatie van data science toepassingen in organisaties.

Julian van Velzen Julian van Velzen, Big Data Engineer, Capgemini

Julian is big data engineer bij Capgemini met een achtergrond in computationele natuurkunde. Hij heeft een brede interesse in geavanceerde disruptieve technologieën. In de afgelopen jaren heeft hij klanten geholpen hun infrastructuur stack te moderniseren met behulp van cloud-native tools zoals Kubernetes. Een van deze projecten is IRIS – een big data-oplossing die Nederlandse atleten helpt hun prestaties te verbeteren en meer medailles te winnen.