Overview

Belasting betalen zal nooit de favoriete activiteit zijn van wie dan ook, maar als burgers willen hebben we wel verlangens van hoe de belastingdienst omgaat met de implementatie van AI. Zeker ook bij lokale belastingen willen we als burgers dat belastingen eerlijk, betrouwbaar, efficient en voorspelbaar zijn zodat de burger en de overheid weet waar zij aan toe is. En als het om de inzet van algoritmes bij de (lokale) overheid gaat, willen we vooral dat dit transparant, eerlijk en met zorg gebeurt.

Hoe zet je als Dienst Belastingen van de Gemeente Amsterdam op een verantwoorde en slimme manier artificial intelligence in om belastingen eerlijker, makkelijker en efficiënter te maken? In deze Dataloog gaat Jan Geert Bakker, Directeur Dienst Belastingen bij de Gemeente Amsterdam in op de uitdagingen waarmee je in zo’n proces te maken krijgt en hoe je een dergelijk project vormgeeft. Ook aan tafel zitten Frank de Nijs van Centric en Wouter Kroon van Dataiku die samen met de Dienst Belastingen het onderzoek begeleiden en uitvoeren.

Het wordt in het gesprek al snel duidelijk dat een dergelijk project zich niet leent voor een typische experimenteer omgeving. Je kunt niet experimenteren en Jupyter notebooks gebruiken in dit project. Dat kan niet omdat (1) er zoveel belangen en betrokkenen bij zijn dat er een platform voor samenwerking nodig is, (2) omdat alle beslissingen over data en algoritmes vastgelegd moeten worden en (3) omdat de algoritmes uiteindelijk ingebouwd worden in de belasting applicaties (van Centric). Kortom, de gemeente Amsterdam, Centric en Dataiku hebben elkaar gevonden.

 

Bio van de gasten

Jan Geert Bakker – Directeur Belastingen bij de Gemeente Amsterdam

Jan Geert Bakker is Directeur Dienst Belastingen bij de Gemeente Amsterdam. Ook is hij Voorzitter van de Landelijke Vereniging Lokale Belastingen. Zijn missie bij de Gemeente Amsterdam is om de Dienst Belastingen sterker en betrouwbaar te maken.

 

 

Frank de Nijs – Centric

Frank de Nijs werkt voor Centric en begeleidt, vanuit zijn huidige rol als Enterprise Innovator/Business Developer managementteams en IT-professionals binnen Centric bij de vernieuwing van producten, diensten en benodigde organisatie-inrichting. Ook helpt hij bedrijven en organisaties de digitale transformatie te duiden en in praktijk te brengen.

Wouter Kroon – Dataiku

Wouter Kroon is Senior Account Executive bij Dataiku, leverancier van enterprise AI- en machine learning-platformen. Daar is hij verantwoordelijk voor de sectoren overheid en healthcare en helpt hij organisaties om met behulp van enterprise AI voorop te lopen op hun vakgebied.