Overview

Nederland organiseert dit jaar het Eurovisiesongfestival, zou AI een net zo grote hit kunnen genereren als artiesten dat kunnen? Tijdens het AI songfestival georganiseerd door VPRO in samenwerking met 3FM en de NPO innovatie strijden 25 teams met hun algoritmes om wie het beste songfestival nummer kan maken. Het maken van muziek met behulp van regels werd al gedaan door Bach, maar sinds de opkomst van machine learning zoals Tensor Flow LSTM zijn we in staat om muziek te ontwikkelen vanuit statistische modellen.

In deze Dataloog uitzending praten we met Karen van Dijk VPRO bedenker van dit project en Vincent Koops Data Scientist bij RTL die de jury van de AI Song Contest leidt. Ons gesprek gaat over de AI contest zelf, hoe artiesten omgaan met AI en ook over de technologie en algoritmes (zoals flow machines.

Het resultaat is een luchtige uitzending vol muzikale voorbeelden. Kijk ook even bij de shownotes voor toffe voorbeelden van artiesten en de BachBot.

Shownotes

Website waar je zelf kan luisteren naar gegenereerde “Bachmuziek”, en kan testen of je het verschil kan horen tussen AI en Bach zelf:
Wetenschappelijk paper over bachbot:
https://pdfs.semanticscholar.org/9ef8/d50be5457b3e943447f332c3a3be201f7ec8.pdf
“The data generated by bachbot.com shows that subjects distinguished BachBot from Bach only 51% of the time, suggesting that BachBot successfully composes and completes music that cannot be distinguished from Bach significantly above the chance level.”

Karen van Dijk

Karen van Dijk werkt sinds 2012 voor de Nederlandse Publieke Omroep VPRO. Ze heeft een journalistieke achtergrond en werkte onder andere als researcher, (digitaal) conceptontwikkelaar, programmamaker en eindredacteur. Het liefst ontwikkelt ze innovatieve concepten die een verhaal vertellen over de wereld van morgen. Na de winst van Duncan Laurence op het Eurovisie Songfestival van 2019 bedacht ze het AI Songfestival, een project dat de creatieve mogelijkheden van kunstmatige intelligentie onderzoekt. Dat is ze nu aan het organiseren.

 

Vincent Koops

Vincent Koops is AI-onderzoeker en componist, met een achtergrond in muziektechnologie en compositie (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Kunstmatige Intelligentie (Universiteit Utrecht). Na onderzoek aan de Carnegie Mellon University in de VS voltooide hij zijn PhD in Music Information Retrieval aan de Universiteit Utrecht, waar hij onder andere automatische analyse van harmonie onderzocht. Momenteel werkt hij aan AI Multimedia-projecten bij RTL Nederland en leidt hij het AI-panel van de VPRO AI Song Contest.