Overview

Opnieuw staat een Dataloog-uitzending in het teken van data in de zorg. Het is mooi om te zien dat er ook in deze sector steeds meer toepassingen zijn van Data Science en AI. Maar is het dan niet noodzakelijk dat patiënt, huisarts en ziekenhuis eerst dezelfde taal gaan spreken?

In deze uitzending van De Dataloog spreken Lex en Harm met Feikje Hielkema en Pim Volkert van de organisatie Nictiz: dé Nederlandse kennisorganisatie voor digitale informatie-uitwisseling in de zorg.

Nictiz zorgt ervoor dat zorginformatie in de gehele keten eenduidig kan worden vastgelegd en uitgewisseld. Nictiz is in Nederland verantwoordelijk voor de implementatie van SNOMED, een wereldwijd gebruikte dsemantische database met daarin honderdduizenden medische termen.

Wat is de rol van natuurlijke taal in de medische wereld? Praten we in de toekomst in de huisartsenpraktijk met een robot?  Wordt de stethoscoop in de toekomst vervangen door een algoritme? En wat doen de grote spelers zoals Google en Oracle in de zorgsector?

Luister deze aflevering en leer welke grote technologische kansen de komende tijd een rol gaan spelen in de zorg.