Overview

Toepassingen van data & AI in de zorg zie je vaak terug bij care en preventive cure. Maar hoe zit het met de inzet van data & AI in de operatiekamer?

Typerend aan het gebruik van AI in een proces is dat algoritmes in staat zijn om betere beslissingen te nemen. Vaak gaat dat over juiste of tijdige of volledige beslissingen. Dat past natuurlijk goed bij care en preventive cure. Maar hoe zit dat in de operatiekamer?
Dit lijkt zo eenvoudig, maar het echt implementeren van algoritmes in de operatiekamer vraagt om een platform waarin technologie, medische processen en kennis samenkomen.

In deze aflevering van De Dataloog praten Jurjen en Walter met Prof Jaap Bonjer en Joost Huiskens over de rol van innovatie, nieuwsgierigheid en AI in de zorg, nu en in de toekomst.

Prof. Bonjer heeft een continue drang naar vernieuwing en verbetering van de zorg. Hij geeft inzicht in de manier waarop hij met het Amsterdam Skills Center een chirurgisch opleidingscentrum van wereldformaat heeft neergezet.

Tijdens de aflevering gaan we in op de rol van innovatie, bijvoorbeeld het verbeteren van de kwaliteit van behandelingen door het analyseren van de kritische stappen in een behandeling en hier datagedreven oplossingen voor te ontwikkelen. Zo heeft het Amsterdam Skills Center samen met SAS een hackathon georganiseerd waarin een algoritme is ontwikkeld welke voor grote verbetering kan zorgen in het meest kritieke punt van een galblaasoperatie. In 1 van de 200 gevallen wordt op dat moment een fout gemaakt die gevolgen kan hebben voor de patiënt. “Met het algoritme herkennen we nu dat moment en de volgende stap is om de chirurg te helpen om dan precies het juiste te doen, als een soort Google Maps.”

Ten slotte vertellen Prof. Bonjer en Joost Huiskens over de manier waarop data en algoritmes artsen kunnen ondersteunen bij het nemen van betere beslissingen en geven zij antwoord op de vraag of automatisering leidt tot betere kwaliteit of tot hogere efficiency.

Wat we leren is dat in de kern een succesvolle implementatie van data en AI gestoeld zijn op ruimte voor nieuwsgierigheid en innovatie.

Luster deze aflevering en leer welke grote technologische kansen de komende tijd een rol gaan spelen in de zorg.