Overview

“We verzamelen data om je beter te bedienen, niet om aan je te verdienen.”

In deze aflevering spreken we met Arno van Rijswijk, Head of Data en Personalization bij de Nederlands Publieke Omroep. Hij is verantwoordelijk voor Data Analytics,  NPO ID – Single Sign On, Data Science – personalisatie search aanbevelingen, Responsible AI / Fair Data en Metadata. We spreken Arno over de bijzondere positie van de NPO in het medialandschap, persoonlijk aanbevelingen, en het belang van pluriformiteit. Hosts Jurjen en Walter gaan met Arno in gesprek over de unieke wijze waarop NPO met data omgaat, hoe ze experimenteren met algoritmes en hoe de toekomst van het platform eruit zal zien. Anouk Dutree is aangeschoven als co-host.

NPO start, het platform van  de Nederlandse Publieke Omroep, wie kent het niet? Je kan hier terecht voor zo’n beetje alle content van de publieke omroep. Hiermee is NPO Start in Nederland een van de grootste mediaplatformen. Om je de juiste content voor te schotelen, krijg je op NPO Start op basis van data en profielen aanbevelingen voor relevante content. Hierin is dit platform niet anders dan elk willekeurig andere platform die content aanbiedt. Echter.. wat de NPO uniek maakt is dat deze aanbevelingen niet geoptimaliseerd zijn voor maximale winst, maar dat deze een maatschappelijk doel nastreven.

Want, NPO optimaliseert haar algoritmes niet voor de tijd die je doorbrengt op het platform, maar voor pluriformiteit. NPO vindt het namelijk belangrijk dat gebruikers het hele verhaal te zien en te horen krijgen. Dit is een spannend en nieuw concept binnen de AI wereld, geheel passend in de gedachten van transparante en verantwoorde AI.

Walter,  Jurjen en Anouk met Arno van Rijswijk, Head of Data en Personalization bij de NPO. Hij is verantwoordelijk voor Data Analytics,  NPO ID – Single Sign On, Data Science – personalisatie search aanbevelingen, Responsible AI / Fair Data en Metadata.

En leuk is dat Anouk Dutree bij ons aangeschoven is als nieuwe host van de Dataloog. Welkom Anouk.