Overview

Datatoepassingen spelen een steeds grotere rol binnen professionele sporten. Niet alleen om de prestaties te optimaliseren maar ook om de fanbeleving te vergroten. In deze aflevering gaan Walter en Harm het gesprek aan met Wouter van der Brugghen, Director Domain Specialists Analytics Western Europe bij Oracle, over de manier waarop Oracle Red Bull Racing, de Britse Premier League en Sail GP gebruikmaken van data om de sport naar een volgend niveau te brengen.

Binnen de Premier League verzamelen sensoren gegevens over het wedstrijdverloop. Cloudtechnologie zorgt voor real-time verwerking van deze gegevens om de kijkers tijdens de wedstrijd te voorzien van analyses en voorspellingen.

SailGP is een relatief jonge zeilcompetitie, ontstaan in 2018, als competitie waarin 10 identieke boten de strijd met elkaar aangaan. Elke boot is uitgerust met 900 sensoren die elke seconde 1200 datapunten verzamelen. De teams benutten deze informatie om tijdens de race beslissingen te nemen over onder meer de route. Om de betrokkenheid van het publiek te vergroten zijn de gegevens ook direct als inzichten beschikbaar.

Ten slotte duiken we in de ontwikkelingen rondom het Oracle Red Bull Racing-team. In de Formule 1 is het essentieel om als team het maximale te halen uit de beschikbare middelen door snel beslissingen te nemen. Niet alleen tijdens de race, maar ook in de doorontwikkeling van de auto en bij simulaties spelen de verzamelde data een essentiële rol.