Overview

In deze De Dataloog aflevering gaan we het gesprek aan met Daan Odijk, head of data science bij RTL, en Muriel Serrurier Schepper, zelfstandig project manager en sinds 2019 betrokken bij Media Perspectives.

Hosts Harm en Walter gaan met Muriel en Daan in gesprek over de samenwerking tussen RTL en Media Perspectives voor een project waarbij mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag gaan bij het mediabedrijf om allerlei soorten data te annoteren.

Het doel van dit project dat in samenwerking met de gemeente Hilversum is ontstaan, is om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in het werkritme te laten komen en kennis te laten maken met de wereld van data. Statushouders, mensen met autisme, en jongeren die zijn uitgevallen in het werkproces krijgen de kans om in het werkritme te komen, en ontwikkelen zich door begeleiding op het gebied van communicatie en sollicitatie.

Binnen het project gaat deze groep mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk met data-anotatie. Annotatie staat voor het labelen van informatie. Het nauwkeurige annoteren van data is ondanks beschikbare tooling vaak nog een handmatige klus. Denk hierbij aan het controleren van ondertitels, het sentiment herkennen van een tekst, of bepalen welke thumbnail er het beste uitziet.

Deze verantwoordelijkheden lagen in het verleden bij redacteuren, maar door deze taak separaat te organiseren, ontstaat er mogelijkheden om meer gedetailleerd data te labelen. In deze aflevering hoor je alles over de rol van data-annotatie binnen een leidend mediabedrijf als RTL, de ervaringen met dit project, en leer je op welke manier data-annotatie aan de basis staat voor verdere automatisering van de publicatie van teasers, thumbnails en het ontwikkelen van unieke inzichten in bereik en beleving van content. Verder krijg je inzicht in de tooling en technologie die RTL inzet voor de beeld-en spraakherkenning.

Wil je meer weten over dit project, neem dan  contact op met Muriel Serrurier Schepper muriel.serrurierschepper@mediaperspectives.nl van Media Perspectives.