Overview

Wat gebeurt er als een datagedreven kunstenaar en een assistent professor gaan samenwerken? Dit kan zomaar leiden tot een uniek kunstproject waarbij wereldleiders post ontvangen van ijskappen, vulkanen en andere dode natuur.

In deze aflevering van De Dataloog spreken Anouk en Walter met Jeroen van der Most en Peter van der Putten. Ruim 10 jaar geleden zei Jeroen de zekerheid van een vaste baan als marktonderzoeker en data scientist op om met algoritmes kunstprojecten te gaan realiseren. Peter is assistent professor in Leiden, waar hij zich bezig houdt met Artificial X, de wetenschap die onderzoek doet naar kunstmatige alternatieven voor menselijke eigenschappen.

Samen zijn Jeroen en Peter een tijdje geleden gestart met het initiatief Letters from Nature, een kunstproject waarbij met behulp van kunstmatige intelligentie brieven worden gegenereerd namens dode natuur. Zo is het mogelijk dat de Amerikaanse president een brief ontvangt van een smeltende ijskap.

Verder spreken we met Jeroen en Peter over diverse datagedreven projecten, zoals het genereren van citaten die zijn geispireerd op uitspraken van Maria Montessori, en kunstobjecten opgebouwd uit Twitterberichten. En hoe is het mogelijk dat een niet-bestaand werk van Jeroen ineens in Saoedi Arabië opduikt en wereldwijd media-aandacht krijgt?

Ten slotte hebben we het over de ontwikkelingen in het vakgebied en de nieuwe mogelijkheden die deze bieden voor projecten die niet per se op meer waarde maar vooral op meer betekenis gericht zijn. Een tikje filosofisch, maar misschien juist daardoor verfrissend en inspirerend.