Overview

Je moet wel sinds december 2022 onder een steen gelegen hebben om niets meegekregen te hebben van ChatGPT.  Een sensatie op het gebied van Artificial Intelligence, zo wordt ChatGPT door velen genoemd. Deze superslimme chatbot spuugt goedlopende lappen tekst uit en begrijpt opdrachten in gewone taal. ChatGPT is een taalmodel, wat zoveel inhoudt als dat het een logische volgorde van woorden construeert aan de hand van miljarden parameters en de informatie die het gevoed is. Die informatie is overigens geüpdatet tot december 2021.

De kunst van het optimale uit de chatbot halen zit hem in de juiste vragen stellen (prompt) en daarna de conversatie aangaan om de antwoorden te verfijnen. Te algemeen of te specifiek, zeker in het begin van een sessie, levert vage of geen resultaten op.

Op 24 januari organiseerde het center of expertise for applied AI van de HvA een kennissessie over ChatGPT gehouden over de impact die de tool kan en zal hebben.  Tijdens deze sessie deelden experts Pascal Wiggers (lector responsible AI), Zahier Madhar (Security Engineer bij Checkpoint),  Rik van Eijk (docent HvA) en Ilyaz Nasrullah (Digitale strateeg) hun visie op ChatGPT. Hierna schoven deze experts aan bij de Dataloog om ook hier hun visie te delen.

Wil je mee weten over hoe ChatGPT van invloed kan zijn op het onderwijs of security, of wil je meepraten, kijk dan op de website van de HVA:

https://www.hva.nl/appliedai/gedeelde-content/evenementen/evenementen/2023/01/kennissessie-chatgpt.html

fotos van Jonne op de Weegh

Guests