Overview

In de nieuwste aflevering van de Dataloog podcast deelt Joop Snijder, een vooraanstaand expert met meer dan een decennium aan ervaring in kunstmatige intelligentie, zijn inzichten en diepgaande kennis. Als hoofd van het Research Center AI bij Info Support en CTO van AIgency, kent  Joop het veld en biedt hij een waardevol perspectief op de ontwikkeling en implementatie van AI-modellen.

Joop benadrukt het belang van transparantie en begrijpelijkheid in AI met een sterke voorkeur voor ‘white box’-modellen boven ‘black box’-modellen. Hij legt uit dat, hoewel complexiteit soms onvermijdelijk is, de focus moet liggen op het creëren van systemen die zo uitlegbaar mogelijk zijn, zodat hun besluitvormingsprocessen gevolgd en begrepen kunnen worden door een breed publiek. Dit is niet alleen cruciaal voor het vertrouwen in AI-systemen, maar ook voor het identificeren en corrigeren van eventuele vooringenomenheden of fouten.

Met meer dan twaalf jaar ervaring in het veld, en specifieke expertise in Explainable AI (XAI), waarover hij een uitgebreid college van 3,5 uur heeft gegeven, biedt Joop waardevolle inzichten in hoe complexe AI-modellen op een begrijpelijke manier kunnen worden gemaakt en uitgelegd. Hij illustreert zijn punten met diverse praktijkvoorbeelden, variërend van gezondheidszorg tot financiële dienstverlening, waar de impact van AI significant is en de noodzaak voor transparantie en uitlegbaarheid des te belangrijker.

In deze aflevering van de Dataloog duikt Joop diep in de verschillen tussen white box- en black box-modellen, verklaart hij waarom de verschuiving naar explainable AI (XAI) essentieel is voor de toekomst van technologie, en deelt hij praktische tips over hoe bedrijven en ontwikkelaars kunnen werken aan meer transparante AI-systemen. Luisteraars zullen een dieper begrip krijgen van de uitdagingen en kansen in de wereld van AI, rechtstreeks van een van de meest gerespecteerde stemmen in het veld.

Guests