Overview

Meet je stad  (http://meetjestad.net/

Meet je stad is een citizen onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering op wijk en straatniveau. Inwoners van Amersfoort doen drie jaar lang (tussen 2015 en 2018) metingen in hun eigen leefomgeving. Zij ontwerpen en installeren zelf kasten met sensoren de aan palen opgehangen worden en via het eerste werkzame LORAWAN van Nederland iedere 15 minuten verzonden worden. Zo meten zij hun eigen leefomgeving en daarmee de gevolgen van klimaatverandering.  

Bijzonder is dat de data die zij gegenereerd hebben op zo’n schaal en dichtheid uniek is. Het KMNI bijvoorbeeld meet het liefst buiten de stad, waardoor inzichten als warmte eilanden in de stad en effecten van gebouwen en parken niet gemeten worden. De data is open beschikbaar voor iedereen, evenals de bouwtekeningen voor de kastjes. Er is al één wetenschappelijk paper op basis van hun data gepubliceerd.  

Er zijn drie onderzoeksgroepen actief.  

Eén groep houdt zich bezig met daadwerkelijk meten van klimaatfactoren. Zij bouwen zelf meetkastjes. De eerste prototypes meten sinds zomer 2015 temperatuur en luchtvochtigheid. In de loop van 2016 worden sensoren uitgezet in de hele stad, en gekoppeld in een netwerk. De gegevens uit deze sensoren zijn te zien op deze website, en onder het kopje METEN kan je meekijken naar de grafieken die worden gegenereerd. 

Een andere groep houdt zich bezig met het in kaart brengen van de beleving van het klimaat in de eigen leefomgeving in Amersfoort. Zij ontwikkelen samen een manier waarop mensen in Amersfoort eenvoudig hun ervaringen met het klimaat kunnen delen. Lees ook wat anderen over het klimaat in Amersfoort vertellen door op een thermometertje op de kaart te klikken. Of deel je eigen verhaal via de knop VERTEL. 

Een derde groep houdt zich bezig met het inventariseren van bloeitijden van veelvoorkomende planten in Amersfoort. Er is een lijst opgesteld en iedereen kan meedoen met de inventarisatie. Klik voor meer informatie op de knop FLORA. 

 

Diana Wildschut  

Diana Wildschut is kunstenaar en wetenschapper. Ze combineert kunst en wetenschap en heeft een fascinatie voor complexe, niet-lineaire systemen. Bij Meet je Stad werkt ze aan de software, de hardware en aan het bouwen van de community. De grootste uitdaging is een cultuur te scheppen waarin mensen zich durven te ontwikkelen en hun eigen onderzoeksvragen stellen en beantwoorden. 

 

 

 

Tammo ter Hark

(www.toolsforresearch.com )  

Tammo ter Hark is opgeleid als industrieel ontwerper en via een omweg terechtgekomen in de wondere wereld van de data. Samen met zijn compagnon Jan bouwt hij aan portalen voor dataverzameling voor jeugdzorginstellingen en aan digitale surveys met bijbehorende rapportages op allerlei gebieden. Zoekt constant de balans tussen gebruiksvriendelijkheid en beveiliging. Gespecialiseerd in Drupal, WordPress en LimeSurvey. Aanwezig in de leercurve van R.

 

Meer hierover op: www.toolsforresearch.com/nl

Shownotes 

website: www.meetjestad.net 

van Meetkoppel: www.koppelting.org 

Project in Bergen: Universiteit: uib.no, project http://cocliserv.cearc.fr/,  

Meetjestad: meetjestad.net/maps/bergen  

Voorbeeld van sensor board 

 

[podcast src=”https://html5-player.libsyn.com/embed/episode/id/8076875/height/90/theme/custom/thumbnail/yes/preload/no/direction/forward/render-playlist/no/custom-color/88AA3C/” height=”90″ width=”100%” placement=”top” theme=”custom”]