Overview

DTL008 – Transformcity– De digitale tranformatie in de collectieve gebiedsontwikkeling

 

Transformcity biedt een integrale aanpak voor collectieve gebiedsontwikkeling. Dit volledig interactieve online platform stelt burgers, bedrijven, vastgoedpartijen, lokale organisaties en de overheid in staat om rechtstreeks data, plannen, ideeën en middelen met elkaar uit te wisselen en zo duurzaam collectief eigenaarschap te nemen over de ontwikkeling van hun gebied. Transformcity is actief in Amsterdam en bereidt momenteel implementatie in een aantal andere steden voor. Wij speken met Saskia Beer directeur van Tranformcity en Menno Huisman van digitaal ontwerpbureau Booreiland (die het platform ontwikkeld heeft).

https://www.transformcity.com/nl/  en

https://www.youtube.com/watch?v=ei0lanC1k1Q

 

 

Bio Saskia Beer

Saskia Beer is een Amsterdamse ondernemer en oprichter van Transformcity en ZO!City (voorheen Glamourmanifest). Ze is opgeleid als architect en werkte voor bekende Nederlandse en Japanse bureaus. In de crisis was ze een van de vele architecten die hun baan verloren en besloot ze op eigen initiatief projecten te starten om de stad aantrekkelijker, duurzamer en inclusiever te maken. In 2010 adopteerde zij met haar Glamourmanifest Amstel3, een Amsterdams kantorengebied met 30% leegstand. Toen de gemeente haar top-down herontwikkelingsplannen moest staken, bouwde Saskia een grote community van verschillende stakeholders rondom de stapsgewijs transformatie van het gebied.

De schaal en impact van het initiatief groeiden gestaag en leidden in 2015 tot het oprichten van ZO!City, een publiek-private stichting waarin deze community verder professionaliseerde. Alle inzichten en ervaringen in Amstel3 leidden tot de ontwikkeling van een nieuwe, slimme toolkit voor deze nieuwe vorm van gebiedsontwikkeling: Transformcity. In het hart van deze toolkit zit het interactieve online platform waarop burgers, bedrijven, vastgoedpartijen, lokale organisaties en de overheid rechtstreeks data, plannen, ideeën en middelen met elkaar uitwisselen en zo duurzaam collectief eigenaarschap nemen over de ontwikkeling van hun gebied. Sinds de pilotlancering in 2016 heeft Transformcity diverse (inter)nationale awards gewonnen en in 2017 adopteerde de gemeente Amsterdam het platform in hun Startup in Residence programma. Het platform is momenteel al live in Amstel3 en gaat binnenkort ook live in o.a. Sloterdijk2. Daarnaast is er veel interesse uit steden in binnen- en buitenland en is Saskia een veelgevraagd gastdocent en keynote spreker. Social media: https://www.linkedin.com/in/beersaskia/ en https://twitter.com/transform_city

 

Bio Menno Huisman

Menno Huisman is algemeen directeur bij digitaal ontwerpbureau Booreiland. Booreiland ontwerpt en bouwt webplatforms en digitale merkervaringen. Met een achtergrond in zowel product- als digitaal ontwerp zet Menno binnen Booreiland zijn design-thinking vaardigheden in om bedrijven te helpen hun innovatieprojecten op touw te zetten.

 

Hij is daarnaast groot fan van het onderwerp city-making, en momenteel met Booreiland als digitale partner betrokken bij het neerzetten van Transformcity, platform voor collectieve gebiedsontwikkeling. Binnen dit project treedt hij op als creatief directeur en is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van het platform.

 

Menno is ook mede-auteur van het boek Meta Products en de kaartenset 75 Tools For Creative Thinking, beide uitgegeven door BIS Publishers. Meta Products duikt in de wereld van Internet Of Things en presenteert een ontwerpmethode toegepast op deze industrie. 75 Tools For Creative Thinking biedt praktische brainstormtechnieken voor innovatievraagstukken, en stimuleert teams om outside-the-box te denken.

 

https://www.linkedin.com/in/mennohuisman/

 

https://clarify.nl/

 

 

Shownotes

 

Data Nieuws van de week

 

– In november is ons nieuwe verbeterde platform live gegaan in Amstel3.

– Sinds december 2018 is Tim van den heuvel aangetreden als mede-directeur in Transformcity om de opschaling naar andere steden te kunnen versnellen.

 

Tomtom verkoopt kaarten

https://www.rtlz.nl/beurs/bedrijven/artikel/4582941/tomtom-verkoop-telematics-bridgestone-910-miljoen-euro

 

XS4ALL NIEUWTJE

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/10/kpn-merken-telfort-xs4all-en-yes-telecom-verdwijnen-a3363671

https://www.rtlz.nl/beurs/bedrijven/artikel/4587331/kpn-vasthouden-schrappen-naam-xs4all-petitie

Tijdens de show

 

Voor de front-end van het platform is React gekozen, een JavaScript library waarmee interfaces kunnen worden gemaakt die een app-ervaring geven, doordat ze onmiddelijk content tonen in plaats van afzonderlijk pagina’s inladen. Voor de back-end is er Keystone gekozen, een Node-gebaseerd CMS, zodat alles in Javascript gehouden kan worden en de front-end via API-calls content uit de back-end kan tonen.

 

De kaart komt vanuit Gemeente Amsterdam, en de datalagen worden binnengehaald via API-calls uit PDOK, een verzameling datasets met geo-informatie van de overheid.

 

Dit alles heeft geresulteerd in een solide platform dat door zijn modulaire opzet zeer schaalbaar is en tevens is in te zetten voor andere gemeentes, zowel in binnen- als buitenland.

 

https://reactjs.org

https://keystonejs.com/

https://www.pdok.nl/

 

 

Nieuwe wetgeving

https://www.youtube.com/watch?v=ei0lanC1k1Q

Link naar de nieuwe Omgevingswet:

https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl/omgevingswet/

 

Guests