Overview

DTL018 – de kansen van de privacy wetgeving

De AVG wetgeving, we hebben het er al eens vaker over gehad.  Dit blijft een heet hangijzer nu AVG en GDPR een jaar actief zijn. Daarnaast is privacy natuurlijk ook vanuit burger perspectief helemaal actueel.

Voor veel data science projecten lijkt de nieuwe wetgeving in de weg te staan. Echter, zo moeten we dit niet zien, volgens Edwin Kusters van Hot Item. Volgens Edwin zijn visie is het glas niet half leeg maar juist half vol. Juist door de AVG gaan bedrijven beter, langer en daardoor scherper nadenken over wat ze met hun data projecten willen. En nog belangrijker, door alleen maar die data te vragen aan gebruikers die je echt nodig hebt, wordt data kwaliteit sterk verbeterd.

Kortom, de nieuwe privacy wetgeving biedt kansen! Na dit gesprek waren wij (zelfs Jurjen) overtuigd over de kansen die de AVG met zich meebrengt! En we hebben als gewoonlijk weer een kettingvraag “Hoe belangrijk voor de AVG is het om in geval van Fraude detectie transparant over gebruikte algoritmes”.

Kortom, weer een interessante aflevering van de Dataloog.

 

Oja, sorry we hebben inderdaad nummer 17 en 18 omgedraaid

Edwin Kusters

In zijn functie als bedenker van datagedreven besturingsoplossingen is Edwin al achttien jaar betrokken bij veelal grote BI-projecten waarvan de laatste zes met focus op de privacy-aspecten hiervan. Steeds vaker constateerde hij dat opdrachtgevers bepaalde klantanalysewensen hadden die in strijd waren met de Wbp (later vervangen door de AVG). Hij ging op zoek naar oplossingen die het toch mogelijk maakten om dergelijke analyses te kunnen uitvoeren. Techniek en respect voor de privacy waren daarbij het uitgangspunt, maar ook moest hij rekening houden met klantprioriteiten als time-to-market, kwaliteit van dienstverlening en compliancekosten. Edwin spreekt met regelmaat over privacy op seminars en congressen en participeert in de NEN-werkgroep voor het ontwikkelen van een pseudonimiseringsnorm.