Overview

DTL019 Research Data Management

Stel je voor je beheert als onderzoeksprogramma de laadtransacties van 60% van alle publieke laadpalen in Nederland. Dan heb je naast een interessante dataset voor onderzoek ook een hele verantwoordelijkheid. Het onderzoeksprogramma Urban Technology van de Hogeschool van Amsterdam beheert de data van meer dan 10 miljoen laadtransacties van ongeveer 200,000 EV gebruikers en 11,000 openbare laadpunten in opdracht van de 4 grote Nederlandse gemeenten. Zij hebben een uitvoerig Research Data Management proces ingericht en vertellen hier uitvoerig over in onze uitzending.

Met de data wordt het gebruik van de laadpalen door medewerkers van de gemeenten gemonitord en het EV beleid verder uitgewerkt. Het onderzoek richt zich op de ontwikkeling van simulatie modellen voor toekomstige uitrol van laafinfra.

De Dataloog spreekt met Simone Maase (Project manager), Ilse Vogel (Data Engineer) en Martijn de Hamer (functionaris gegevensbescherming) over Research Data Management bij de HvA. We praten over hoe de data beheerd wordt, hoe de AVG hierop van toepassing is en natuurlijk data engineering. Want als je een data engineer aan tafel hebt…

Bio van onze gasten

Simone maase

Simone Maase is projectleider E-mobility bij het onderzoeksprogramma Urban Technology van de Hogeschool van Amsterdam. Ze is sinds 2014 als projectleider en accountmanager betrokken bij de monitoring van publieke laadinfrastructuur in de vier grote steden en de metropoolregio’s Amsterdam en Rotterdam/Den Haag op basis van de laaddata. Samen met het IT team zorgt zij voor het beheer van de laaddata en het toegankelijk maken van deze data voor monitoring en onderzoek.

Ilse Vogel

  Ilse Vogel is data-engineer van de data van elektrische laadpalen die opgeslagen is in de HvA. Samen met mijn collega’s zorg ik voor de ETL (extract, transform en load) van de data. We krijgen de data op geheel verschillende manieren aangeleverd en zorgen dat het uniform in de database komt. We dragen ook zorg voor de datakwaliteit. Daarnaast maken en beheren we RShiny dashboarden.

 

Martijn de Hamer

Martijn de Hamer is de FG van de HvA en ziet vanuit die rol toe op naleving van de privacy wetgeving, het privacybeleid en de privacywaarden die de HvA heeft uitgesproken. Voor hij bij de HvA kwam werken, was hij achttien jaar actief in het veld van informatiebeveiliging, waarvan hij de laatste vier jaar heel veel met het onderwerp privacy te maken heeft gehad.

 

 

 

Shownotes

 

Whitepaper via heeft de best beveiligde cloud

 

Help de Dataloog aan een plekje op de longlist van de Nederlandse podcast awards door ons aan te melden

https://projects.bnr.nl/bnr-podcast-awards/podcast-awards

 

We make the city event

 

 

EVdata .nl

 

het EV dashboard van het idolaad project

https://youtu.be/Y0Vjvpk8pgo