Overview

Data Science en AI in Financiële audits, eigenlijk een logische combinatie. Want juist bij Financiële Audits is structuur van data  (geldstromen) zo van belang. Echter, hoewel de eindtermen van de accountants opleidingen stellen dat auditors weet moeten hebben van data analyse, besteden de opleidingen tot audit tot kort geleden weinig aandacht aan het vakgebied Data Science. De technologie is er klaar voor, de data scientists zijn er klaar voor maar de account bedrijven zelf nog niet.

Wat je nu ziet in de markt is dat veel accounts Data Scientists in dienst nemen om auditors te helpen, maar ze [de autitors] hebben geen hoe ze met deze data scientists om moeten gaan. Het gat wat we in de Dataloog al vaker gezien hebben is ook in deze branche aanwezig.

Edo Roos Lindgreen is hoogleraar Data Science in Auditing aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft zich als doel gesteld om de brug te slaan tussen de auditors en de data scientists. Hij wil nieuwe generatie Auditors opleiden. De oude en nieuwe generatie auditors, niet van leeftijd maar van geest. Wie is er nog bereid om iets nieuws te leren, hoort bij de nieuwe generatie.

Aangeschoven is ook Marcel Boersma Manager bij KPMG en PhD candidate bij het computational science lab van de UvA. Hij doet onderzoek naar algoritmes, met name netwerken, die voorspellen of een bedrijf wel of niet in control is en hoe zich dit verhoud tot de branche van dit bedrijf. En ja allemaal op basis van financiële data

Kortom, De Dataloog van deze week staat in het teken van het audit plan, de AI en het bruggen slaan.

Veel luisterplezier.

 

 

Edo Roos Lindgreen

Edo Roos Lindgreen is hoogleraar Data Science in Auditing aan de Universiteit van Amsterdam. Hij geeft als programmadirecteur leiding aan de Executive M.Sc. of Internal Auditing (EMIA) en het Executive Programme of Digital Auditing (EPDA). Daarnaast is hij directeur van het Institute of Executive Programmes aan de University of Amsterdam Business School.  Edo is mede-oprichter van het Amsterdam Platform for Privacy Research (APPR). Tot 2017 was hij partner bij KPMG.

 

Marcel Boersma

Marcel Boersma is a manager at KPMG and a PhD candidate at the University of Amsterdam at the Computational Science Lab. In his current role as a manager within the KPMG DANí department and KPMG Global Service Center he focuses on both the research aspect and the delivery of audit innovations.

 

Nieuws

 

AWS sagemaker https://aws.amazon.com/sagemaker/

https://www.theverge.com/2019/3/27/18280665/ai-godfathers-turing-award-2018-yoshua-bengio-geoffrey-hinton-yann-lecun   Hinton Turing award for professor Hinton

https://www.youtube.com/watch?v=l9RWTMNnvi4

Korte Bio: Hinton

 

http://news.mit.edu/2019/learning-to-teach-to-speed-up-learning-0129

Paper google MIT Edinbrough -> mismatch vraag naar capaciteit voor deep learning en beschikbare rekenkracht

Artikel Maarten de Rijke

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/04/08/investeer-in-kennisbasis-ai-of-wordt-een-toeschouwer-a3956136