Overview

We kennen ze allemaal, de lussen op het asfalt bij de verkeerslichten, de groene golf van 50km/uur en de rode kruizen op de snelweg. In Nederland maken we steeds meer gebruik van intelligente Verkeer Regel Installaties en algoritmes om verkeersstromen te optimaliseren. Camera’s boven verkeerslichten meten niet alleen of er een auto is maar ook de flow van verkeer. Installaties kunnen zelf schakelen tussen meer en minder stroming van verkeer in een bepaalde richting.
Maar hoe regel je op hoger niveau het verkeer in een hele stad? En hoe zorg je ervoor dat sturing aan één kant van een stad niet leidt tot een chaos aan de andere kant. We hebben uit een Dataloog 027 vernomen dat verkeer een complex systeem is.
De Dataloog spreekt met Jop Spoelstra en Michael Dubbeldam van Technolution. Technolution levert een platform voor data en sturing aan verkeerscentrale. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf innovatieve systemen zoals FlowCube om fietsters te meten met embedded deep learning algoritmes. We spreken niet alleen over de huidige technologische oplossingen maar kijken ook naar de toekomst van verkeersmanagement. Een mooi bedrijf wat daadwerkelijk echt met ontwikkeling van AI bezig is.

shownotes

Website Technolution: https://www.technolution.eu/nl/
Website Socrates 2.0: https://socrates2.org/
Samenvatting van onze Kopenhagen activiteiten, waaronder fietsbegeleiding: https://www.technolution.eu/nl/mobiliteit/136-slim-werken-en-leven-in-kopenhagen.html
FlowCube beschrijving:https://www.technolution.eu/en/mobility/flowcube/

 

Jop Spoelstra

Jop Spoelstra is de programmacoördinator innovatie van Technolution. Na zijn studie Natuurwetenschappen en Innovatiemanagement is hij actief geweest in de wereld van elektrisch vervoer en laden, zowel als onderzoeker/projectmanager bij ElaadNL en als onderzoeker E-Mobility & City Logistics aan de Hogeschool van Amsterdam. Vanuit deze betrokkenheid bij mobiliteit en energie, en ervaring in de commerciële sector, het kennisdomein en publieke overheid heeft Jop binnen Technolution deze ervaring samengebracht door innovatieprojecten en innovatieve samenwerkingen op te zetten in de energie en mobiliteitsmarkt, en vaak in triple-helix setting. Vanuit deze rol is Jop ook voorzitter van een Europese werkgroep rond vernieuwende publiek-private samenwerking in verkeersmanagement, Klimaattafel Mobiliteit kernteamlid van de Klimaat- en Energie Koepel tijdens de klimaatakkoord onderhandelingen, en projectleider van innovatieprojecten in Dynamische Smartgrids, Videotechnologie in het medische domein, Urban Vehicle Intelligent Access, en Binnenstadslogistiek. Jop.Spoelstra@technolution.nl ; https://www.linkedin.com/in/jcspoelstra/

Michael Dubbeldam

Michael Dubbeldam is domeinarchitect in de business unit Mobiliteit van Technolution. Hij is trekker van de AI en data-analyse competentie binnen het bedrijf.
Na zijn studie Lucht- en Ruimtevaarttechniek in Delft heeft hij als software engineer en software architect gewerkt bij Siemens en General Electric voordat hij bij Technolution in de rol van software architect verantwoordelijk werd voor de technische invulling van projecten zoals vaarweginformatie.nl en het verkeersmanagementsysteem van Kopenhagen.
Daarnaast heeft Michael zich ontwikkeld op het gebied van Deep Learning, Video Analytics en data-analyse. Onder zijn initiatief is FlowCube ontwikkeld, een verkeerssensor met ingebouwde Video Analytics voor (onder andere) het bepalen van reistijden en routekeuzes van voertuigen en fietsers.
michael.dubbeldam@technolution.nl
https://www.linkedin.com/in/michael-dubbeldam-7314451/