Overview

Je kunt de krant niet openslaan of er wordt wel ergens melding gemaakt van een nieuwe AI startup die dan meestal ook uit de VS komt en bedreigend is voor onze data. Welnu, ook in Nederland hebben we AI-startups! En KEYN is zo’n startup.

Keyn levert security oplossing waarbij tegenstelling tot de meeste wachtwoordbeheerders, de gebruiker geen enkel wachtwoord meer te onthouden. Tergelijkertijd zorgt Keyn ervoor dat de wachtwoorden die gebruikt worden zeer sterk zijn waardoor hacken vrijwel onmogelijk is.

De Dataloog spreekt met Bas Doorn van Keyn over hun technologie, maar nog belangrijker ook over het hebben van een AI startup in Nederland.

 

 

Bas Doorn

Bas Doorn heeft criminologie en informatica gestudeerd. De afgelopen vijf jaar heeft hij bij het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie gewerkt. Daar was hij werkzaam als specialist cybercrime die met een technische bril meekeek in opsporingsonderzoeken om enerzijds kansen te zien die het resultaat van die onderzoeken maximaliseerden en anderzijds technische concepten op een makkelijke manier uitlegden zodat officieren van justitie beter in staat waren de juridsiche relevantie te duiden. Daarnaast heeft hij aan de wieg gestaan van Operation Bayonet, waarin de Nederlandse Politie het wereldnieuws haalde door de darknet market Hansa Market een maand lang over te nemen.

 

Sinds een jaar houdt hij zich vooral bezig met de startup Keyn, waarin een app wordt ontwikkeld die het mogelijk maakt om een veilige en makkelijke manier in te loggen op websites. Keyn is gebaseerd op het uitgangspunt dat geheimen (zoals wachtwoorden), worden opgeslagen op je telefoon. Als je ergens wil inloggen wordt daar de aanvraag heen gestuurd en geautoriseerd met behulp van de (biometrische) authenticatie mogelijkheden op je telefoon.