Overview

Vanderlande is een van de (hidden) champions van het Nederlandse bedrijfsleven. Per dag gaan er wereldwijd miljoenen koffers of pakketjes over transportbanden van Vanderlande. Dat deze industrie vol met data zit is evident. Niet alleen is er veel data nodig om ieder item op de juiste manier over de juiste band te laten gaan. Ook is belangrijk dat als er ergens een storing is, dat er dan real time gehandeld kan worden. Daarom is het niet de vraag of Data Science en AI hier een toepassing gaan vinden maar hoe snel!

In de Dataloog van vandaag spreken we met Harm Bodewes (Director Data & Analytics) en Robbert Zijp (data architect) van Vanderlande. Beide gasten zijn trouwe luisteraars van de Dataloog en hebben zichzelf aangemeld voor een uitzending! Hoe leuk is dat!

We praten over hoe Data Science bij Vanderlande zich ontwikkeld heeft, welke plek het binnen het bedrijf gekregen heeft, over master data management, het data warehouse en data lake, elke data science producten er al draaien (oa predictive maintenance en hoe je op basis van data nieuwe producten en diensten kunt ontwikkelen. Mooie uitspraken “Data Science begint bij master data” en “we moeten minder focusen op de business case en meer op innovatie”

Oja en we praten nog over de hell of Excel, zie ook de shownotes op onze website!

Shownotes

https://www.linkedin.com/pulse/danger-exceleration-harm-bodewes/

https://pragprog.com/book/tpp20/the-pragmatic-programmer-20th-anniversary-edition

https://www.parool.nl/nederland/slimme-camera-tegen-appende-automobilist~b6c7a1d4

Harm Bodewes

Harm Bodewes studeerde Bestuurlijke Informatiekunde aan de University of Tilburg. Hij studeerde in 1991 af op een vergelijking tussen de datamodelleringsmethoden NIAM en Entity Relationship Modelling. Sindsdien is Harm beroepsmatig altijd met data bezig geweest. In de jaren 1991-1995 gaf Harm vanuit Oracle wereldwijd trainingen in datamodellering en Oracle Designer. Daarna werkte hij tot en met medio 2015 bij de Oracle-dienstverlener Transfer Solutions, de laatste 6 jaar als directeur. Sinds 2015 werkt Harm bij Vanderlande, marktleider in material handling systemen voor luchthavens en warehouses. Harm’s huidige functie is Director Data & Analytics. In die rol is hij verantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitvoeren van de data strategie van Vanderlande.

Robbert Zijp

Robbert Zijp is data architect bij Vanderlande. In die rol is hij verantwoordelijk voor het ontwerpen en realiseren van Vanderlandes Data Lake. Hij studeerde in 2004 af aan de TU Delft met een MSc Werktuigbouwkunde en een specialisatie in Mechatronica. Die discipline behelst het gebruik van informatica en elektronica om een hogere nauwkeurigheid te behalen dan wat met alleen mechanica mogelijk is, denk aan DVD spelers en de wafer steppers van ASML. Vanderlande leek hem toen al een interessante werkgever.

Na zijn afstuderen ontwikkelde hij zich echter in de ICT als consultant en technology architect in data & analytics bij Accenture, waar hij ook een paar jaar manager was. Uiteindelijk concludeerde hij dat een groeipad in management (nog) niet aan hem besteed was en dat de techniek hem meer motiveert. Na een overstap in 2016 naar Anchormen als lead data engineer kon hij zich meer toeleggen op het ontwikkelen van code. En toen Vanderlande hem eind 2018 benaderde voor een rol als data architect was dit een uitgelezen kans om zijn werkveld van data aan te vullen met zijn oorspronkelijke interesse in werktuigbouwkunde. Tijdens zijn werk bij Vanderlande is Robbert erg enthousiast geworden over Mob Programming, een vrij onbekende samenwerkingsvorm waarin het hele team achter één computer en achter één keyboard aan één onderwerp tegelijk werkt.