Overview

De B2B energie markt is een typische commodity markt die prijs en duurzaamheid gedreven is. In deze markt kun je alleen maar relevant zijn als je duurzaamheid als uitgangspunt neemt en in staat bent een persoonlijke aanbieding met een gunstige prijs kunt doen aan de klant op basis van een persoonlijk profiel. Dat vereist dat je op basis van (smart) meter data slim energie kunt inkopen en dat je samen met de klant kijkt naar waar energie bespaard kan worden.

 

Vattenfall is in staat om middels Data Science producten samen met klanten uit verschillende sectoren te kijken naar waar energiebesparing kan plaatsvinden. De energie prijs wordt door de APX prijs een dag tevoren per kwartier bepaald. De uitdaging is daarom voor Energie bedrijven als Vattenfall om tezamen met grote energie afnemers data te delen en samen te sturen op het verbruik van energie bij de klant (denk aan uitstellen piek vermogen) zodat samen de voordeligste energie rekening behaald kan worden.

Een mooi voorbeeld van slim energie gebruik en ook opwekken vind je bij tuinders. Tuinders kunnen in hun kas zowel energie gebruiken om een kas te verwarmen maar ook opwekken middels hun Warmte Kracht Koppeling (WKK). Door slimme samenwerking tussen tuinder en energie leverancier kan samen een energie strategie bepaald worden.

 

Echter, de echte business waarde wordt pas gecreëerd als deze concepten in productie komen. En daarvoor zijn schaarse Data Engineers nodig! In deze dataloog praten we met Rens Weijers van Manager data en strategie bij Vattenfall en Peter van t Hof Data Engineer bij Godatadriven en werkzaam bij Vattenfall. Beide heren hebben geen achtergrond in data Rens is controller van origine en Peter een Bio-informaticus.

 

We praten in deze uitzending over hoe Vattenfall op dit moment met behulp van Data Science/ AI op het Vattenfall Analyticsl Platform (VAP) in staat is om slimme algoritmes in productie te brengen. Om hier te komen heeft Vattenfall een reis afgelegd van MapR, Hadoop, Cloudera, Scala, Cloud platform tot nu een eigen stack op Microsoft Azure. En ook praten we over Data Engineering keuzes, parquet, flink, elastic, etc.

 

PS: Data Engineers die luisteren en een mooie baan in de energie sector zoeken kunnen met Rens contact opnemen.