Overview

Goed nieuws uit Nederland

 

  • TU Delft ontwikkelt techniek voor bewijsfotografie
    De TU Delft en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben een slimme techniek ontwikkeld voor bewijsfotografie bij sporenonderzoek. De FreeRef, een intelligente camera, legt afmetingen vast met een hogere betrouwbaarheid en voorkomt bovendien dat sporen verstoord raken. Zo is het niet meer nodig een liniaal langs een voetafdruk of bloedspoor te leggen. De Delftse onderzoekers ontwikkelden het technisch ontwerp en de software.
  • Kanker.nl en Nictiz maken medische termen begrijpelijker
    Stichting kanker.nl en Nictiz hebben recent formeel bevestigd medische termen in patiëntportalen begrijpelijker te maken voor kankerpatiënten. Beide partijen tekenden daartoe een convenant in Den Haag. Door uitleg te geven over medische termen die zorgprofessionals gebruiken, worden patiënten in hun zorgportaal beter geïnformeerd.
  • SVB deelt algoritmen in register
    De Sociale Verzekeringsbank (SVB) publiceert binnenkort een register met veelgebruikte algoritmen op de eigen website. Daarin staat welke algoritmen door de SVB worden ingezet en hoe die werken. Ook verschijnt er een lijst met contactpersonen voor het opvragen van technische informatie. De SVB gaat burgers zo meer inzicht geven in de ingezette algoritmen.
  • Forse investering moderne SRV-man Picnic
    Websuper Picnic heeft zeshonderd miljoen euro opgehaald in een nieuwe financieringsronde. De Bill & Melinda Gates Foundation Trust leidde deze ronde. Ook bestaande investeerders deden mee. Met het extra kapitaal breidt Picnic uit in Europa, vooral in Duitsland en Frankrijk. De naar eigen zeggen moderne SRV-man heeft het geld nodig voor de inrichting van gerobotiseerde distributiecentra, elektrische voertuigen en extra softwareontwikkelaars. Ook wil Picnic de investering gebruiken voor verdere innovaties.
  • Api’s kijken in Codemuseum Coolblue
    Achter de schermen draait bij Coolblue alles om software. Daar is Coolblue – terecht –  ontzettend trots op. Om die reden heeft Coolblue de mooiste stukjes code én de verhalen van de Coolblue-developers die ze geschreven hebben, een podiumplek gegeven in het Codemuseum. Bewonder de kunstwerken digitaal of kom langs bij een Coolblue-winkel in Tilburg, Rotterdam Alexandrium, Den Haag of Amsterdam (tekst gaat onder de video verder).

 

Coolblue opent Codemuseum

Feit of Fictie

 

  • Hoe beïnvloeden ‘alternative data’ de aandelenbeurs?
    VPRO’s Tegenlicht had een zeer interessante uitzending over data. Deze keer ging het over zogenaamde ‘alternatieve data’ om te voorspellen wie de winnaars en verliezers zijn op de aandelenbeurs. Waar beleggers voorheen moesten wachten op jaarverslagen, berichten van analisten, kwartaalcijfers en de persberichten die vanuit bedrijven werden gepubliceerd, blijkt het inzetten van oneindige hoeveelheden data uit andere (meestal openbare) bronnen voor grote beleggers zeer lucratief. Deze ‘alternative data’ blijken goed te kunnen voorspellen of bepaalde koersen omhoog of omlaag zullen gaan.
    Alle data die over ons wordt verzameld blijken een goede voorspeller te zijn van de aandelenbeurs. Een data-analyse van creditcard-afschriften van miljoenen mensen kan de cijfers van sommige bedrijven met grote precisie voorspellen. En een bedrijf als Thinknum helpt beleggers door alle data van sociale media sites te analyseren op signalen die kunnen verklappen wat een bepaald aandeel zal doen.
    De zucht naar data om beleggers een beter inzicht te geven, houdt niet op bij creditcard-informatie en Twitter-berichten. Ook de emoties in de stemmen van ceo’s worden geanalyseerd door het bedrijf Helios Life Enterprises, die uit elke zin kan destilleren of de persoon in kwestie vrolijk is, zelfverzekerd of juist geïrriteerd. Ook data over vliegbewegingen van ceo’s kan van belang zijn, want stel, twee corporate jets landen vaak op dezelfde plek, zou dit misschien een indicatie kunnen zijn van de fusie van twee bedrijven?
    Wie heeft er toegang tot al deze waardevolle, voorspellende data? Tot nu toe zijn het vooral grote beleggers zoals hedgefunds die miljarden euro’s per jaar neertellen om toegang te hebben tot deze datasets. Maar voor beleggers met een kleine portemonnee is toegang tot deze data lastig. In ‘Handel in voorkennis’ biedt Tegenlicht inzage in hoe nieuwe datastromen die de beurs veranderen en wie hier het meeste profijt van heeft.

 

Academisch nieuws

 

  • ASML-donatie voor nieuw Casimir-instituut TU/e
    Ter ere van haar 65e verjaardag heeft de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) twee hightech-apparaten gekregen van chipmachinefabrikant ASML. De apparaten zijn bestemd voor het fonkelnieuwe Eindhoven Hendrik Casimir Institute (EHCI), waarin fotonica en quantumtechnologie worden samengebracht. Behalve de twee machines financiert ASML de inrichting van nieuwe studentenlabs en neemt het het onderhoud van de ASML-scanner van de TU/e voor zijn rekening. De totale waarde van de donaties bedraagt ongeveer 3,5 miljoen euro.
  • Ai en blockchain bieden fiscus volop kansen
    De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat onderzoeken hoe met behulp van it zoals artificial intelligence (ai) en blockchain betere belastingstelsels zijn te ontwerpen. Het Amsterdam Centre of Tax Law doet dit in samenwerking met overheden en bedrijven. Onlangs traden Microsoft, Netflix en Ernst & Young (E&Y) als partners toe tot dit ambitieuze onderzoeksproject. Ook de belastingdienst van Buenos Aires wil zich bij het initiatief aansluiten. Doel van het project is een fiscaal systeem te ontwerpen dat goed aansluit op digitale betaalmethoden (cashless), online-platforms en een maatschappij vol nieuwe technologie.

 

Securitynieuws

 

  • ROC Mondriaan zwicht niet voor hackers
    Het ROC Mondriaan weigert te capituleren voor de hackers die de onderwijsgroep uit de regio Haaglanden afpersen. Om de druk op te voeren, heeft de hackergroep, die zou luisteren naar de naam Vice Society, persoonsgegevens van studenten en medewerkers op internet geplaatst. De opleider voor middelbaar beroepsonderwijs houdt echter de poot stijf. De hackers hebben volgens een woordvoerder een fors bedrag aan losgeld geëist, maar dit bedrag zal in elk geval niet worden betaald.
  • Hoger onderwijs: it-beveiliging nog steeds ondermaats
    Ondanks de recente aanvallen op instellingen in het onderwijs doen hogescholen en universiteiten nog steeds te weinig om zich afdoende te beschermen tegen cybercriminelen. Dat concludeert de Inspectie van het Onderwijs. Volgens de onderwijsinspectie hebben nog niet alle onderwijsinstellingen genoeg kennis, actuele informatie of voldoende beschermingsmogelijkheden om cyberdreigingen het hoofd te bieden. Universiteiten en hogescholen kunnen hun digitale veiligheid vergroten door beter samen te werken. Daarbij moet de overheid de regierol op zich nemen en de beschikbare kennis over digitale veiligheid samenbrengen, adviseert de inspectie.

 

Privacynieuws

 

  • NL-stichting eist miljarden in privacy-zaak TikTok
    Stichting Massaschade & Consument eist een schadevergoeding van ruim zes miljard euro in een rechtszaak tegen TikTok. Volgens de stichting schendt het Chinese sociale videoplatform de Europese privacywetgeving en wordt data van gebruikers onrechtmatig verzameld en doorverkocht. In de collectieve zaak die dient voor de Amsterdamse rechtbank komt de stichting op voor de 4,5 miljoen Nederlandse gebruikers van TikTok, waarvan ongeveer een derde minderjarig is. De stichting vordert schadebedragen variërend van 1250 tot 1750 euro, afhankelijk van de leeftijdsgroep waarin gebruikers vallen. Die bedragen zijn gebaseerd op eerdere Nederlandse en Europese uitspraken waarbij de privacy van consumenten werd geschonden.

 

Cloudnieuws

 

  • Amazon komt met eigen quantumcomputer
    Amazon Web Services (AWS) gaat quantumcomputers voor de cloud ontwikkelen. Daaromheen komen eigen software en algoritmes. De Amerikaanse hyperscaler heeft al een volledig beheerde dienst (Amazon Braket) waarmee wetenschappers tests kunnen doen met hardware van andere fabrikanten. AWS ziet zoveel potentie in deze technologie dat nu ook eigen machines op stapel staan. Daartoe wordt binnen AWS een Center for Quantum Computing opgericht. AWS gaat met de eigen quantumcomputer de concurrentie aan met IBM, Microsoft, Google en Intel.

 

Overig nieuws

 

  • Versnelde uitrol van glasvezel in EU
    Europa gaat de uitrol van nieuwe glasvezelnetwerken de komende vijf jaar versnellen. Deze ontwikkeling is deels te danken aan Covid-19. De pandemie leidde tot meer dataverkeer en meer vraag naar snelle verbindingen. Hierdoor ontstond een gunstig investeringsklimaat. Particuliere beleggers steken graag geld in glasvezelverbindingen om het toenemende verkeer te ondersteunen.
  • Fax nog altijd populair op advocatenkantoor
    Nederlandse advocatenkantoren laten grote efficiëntiewinsten liggen op het gebied van (taak)automatisering. Met de digitalisering zijn ze wel op weg, maar er valt nog heel wat te winnen. Treffend is dat ruim vier op de vijf kantoren nog een fax in gebruik heeft. Dit blijkt uit de Benchmark Digitalisering van de Nederlandse Advocatuur. De fax is ondanks de snelle opkomst van veilig mailen in de advocatuur, nog steeds volop aanwezig. Ruim vier op de vijf kantoren heeft nog een fax in gebruik. Zolang het procesrecht dit apparaat blijft voorschrijven, zal deze optie voor het aanleveren van stukken worden benut.

 

De data-uitagenda

 

  • Data Insights Conference
    Organisaties digitaliseren in rap tempo. Data ontsluit zich steeds makkelijker en gestructureerder. Organisaties gaan steeds meer op basis van data werken en beslissingen maken. Maar hoe zorg je er voor dat deze data leidt tot nieuwe inzichten, applicaties en innovaties en uiteindelijk tot waardevermeerdering? De Data Insights Conference brengt vraag en oplossing samen door middel van inspirerende lezingen over succesvolle projecten en geeft belangrijke learnings mee. Tijdens deze eendaagse conferentie op 5 oktober 2021 in Supernova bij Jaarbeurs komen verschillende professionals en managers vanuit de business en de data-teams samen om inspiratie en een oplossing te vinden op hun vraagstukken, onder andere op het gebied van het creëren van waarde en het krijgen van actionable inzichten uit data.
  • DEX 2021
    Speciaal voor studenten en young professionals organiseert JADS op 6 oktober 2021 weer de jaarlijkse Data Science Experience Day, oftewel DEX 2021. Er is een markt voor bedrijven, er zijn presentaties vanuit diverse universiteiten. Volgens de laatste informatie vindt het evenement on-line plaats (terwijl de normale colleges vanuit JADS wel weer fysiek plaatsvinden).
  • GoDataFest 2021
    Van 1 tot en met 5 november 2021 vindt GoDataFest 2021 plaats, onderdeel van Club Cloud. Er zijn sprekers vanuit Ahold, Bol.com, Mollie, Interfood en Picnic en komen er onderwerpen aan bod als ML Ops, Data Democratization, GPU-powered data science en veel meer.