Overview

Wat hebben Walter van der Scheer en Harm Bodewes en Sander Hulsman van Computable weer een mooie #datanieuws uitzending neergezet.

In deze uitzending veel aandacht voor privacy, cybersecurity-hoogleraren en responsible ai. Zo komen er onderwerpen aan bod als een uitspraak van het EU-hof over Facebook die de AP niet raakt, de EU die gezichtsherkenning wil verbieden en Europese duidelijkheid over de doorgifte van data naar VS. Maar ook de overstap naar de cloud in de VS en de directeur van DINL die de mening van cybersecurity-hoogleraren hierover kraakt. Tot slot ook nog proeftuinen voor verantwoordelijke ai en discriminatie door algoritmen. Maar er is veel meer datanieuws.

 • Jaarbeurs haalt ruim € 24.000 op voor Prinses Máxima Centrum
  91 Jaarbeurs-medewerkers, waaronder Computable-hoofdredacteur Sander Hulsman, hebben gezamenlijk ruim € 24.000 opgehaald voor het Prinses Máxima Centrum. Het gespecialiseerde ziekenhuis gebruikt dit in dit de strijd tegen kinderkanker. Elke medewerker ging individueel een sportieve challenge met zichzelf aan. Zo zwom Hulsman 500 meter, fietste hij 25 kilometer en liep hij 5 kilometer hard. Het streefbedrag van twintigduizend euro werd ruim gehaald.

Goed nieuws uit Nederland

 

 • Schiphol informeert buren via app over vliegtuigen
  Notifly is de nieuwe app waarmee luchthaven Schiphol omwonenden informeert over actueel en toekomstig vliegverkeer op hun locatie. De app werd in bijna anderhalf jaar gebouwd in ontwikkeltool Flutter en maakt volop gebruik van zelflerende algoritmes. Tijdens het proces was er nauw overleg met omwonenden, ontwerpers en data scientists.
 • TNO pleit voor proeftuinen voor verantwoordelijke ai
  TNO heeft plannen om proeftuinen voor verantwoordelijke artificial intelligence (responsible ai) in te richten. Door de toepassing van ai voor algoritmische besluitvorming eerst in een experimentele omgeving te laten plaatsvinden, zijn de nadelen van ai-systemen aan het licht te brengen.
 • Handreiking voorkomt discriminatie door algoritmen
  Voor overheid en bedrijfsleven is een uitgebreide handreiking samengesteld ter voorkoming van discriminatie door algoritmen. Daarin wordt stap-voor-stap uitgelegd hoe organisaties die kunstmatige intelligentie willen inzetten, kunnen voorkomen dat bepaalde groepen stelselmatig worden benadeeld. De opdrachtgever, het ministerie van Binnenlandse Zaken, heeft de Handreiking Non-Discriminatie by Design onlangs naar de Tweede Kamer gestuurd.
 • Helmond timmert aan zelfrijdend ov op openbare weg
  De proefritten dit voorjaar met een autonoom rijdende shuttlebus in Helmond krijgen een vervolg. De ervaringen waren zo positief dat gemeente, provincie en partners zich buigen over een permanente oplossing op hetzelfde traject. Dat meldt Fabulos, de organisatie achter het Europese pilotproject.

 

Feit of Fictie

 

 • Het leven, het voetbal is geen rekensom
  Het Nederlands Elftal is uitgeschakeld op het EK-voetbal. Was dit te voorkomen met goede data-analyse? Er is wel degelijk een relatie tussen sport en data. Bijvoorbeeld in de Duitse Bundesliga wordt veel gemeten en worden van allerlei performance-data toegepast. De Formule 1 staat bol van de data science.
  In De Volkskrant stond een heel aardige column, die er mee begint dat we door de digitale revolutie steeds meer behandeld worden als kwispelende honden. Kijk naar hoe Google, Amazon en Facebook ons gedrag in data vastleggen. Onze reflexen worden omgezet in data en deze data wordt met behulp van algoritmen omgezet in koop-, kijk-, lees- en stemsuggesties.
  Wat heeft dit met voetbal te maken? In dezelfde krant stond recent een EK-bijlage waarin voor ieder team precies stond vermeld wat historische data ons vertellen over de kansen op dit EK. Er werd bijvoorbeeld gekeken naar de ‘kanskwaliteit’ bij afstandschoten buiten de, de optimale lengte van verdedigers, et cetera. Met deze data kan een coach dus een tactiek uitstippelen. En dat gebeurt al volop, misschien nog meer bij profclubs dan bij nationale teams.
  De columnist geeft zich echter niet gewonnen aan de data. Hij stelt dat mensen zich niet laten reduceren tot een ‘voorspelbaar bundeltje algoritmes’ en voetballers niet tot een ‘programmeerbaar stapeltje data’. Toeval blijft de technologie altijd tarten. Nederland werd drie keer net geen wereldkampioen door (1) een uit de hand gelopen zwembadfeestje, (2) een doelpaal en (3) de teen van Casillas. Big data doet nu een nieuwe poging, maar gaat niet lukken volgens deze auteur. Voetbal is geen rekensom. Doelpalen, blunders en geniale ingevingen zullen wedstrijden blijven beslissen.

 

Academisch nieuws

 

 • Schadevergoeding bij datalek dwingt AVG beter af
  Het moet makkelijker worden om een schadevergoeding te krijgen bij datalekken of onrechtmatige gegevensverwerking. Zo’n stok achter de deur is belangrijk voor de naleving van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dat stelt Tim Walree, onderzoeker en docent privaatrecht & technologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen in zijn promotie-onderzoek. Walree is als promovendus verbonden aan het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht.
  Schadevergoedingen kunnen zorgen voor betere handhaving van de privacywetgeving, aldus Tim Walree. Op 30 juni promoveerde hij hierop dit aan de Radboud Universiteit. Hoewel de AVG sinds 2018 betere bescherming van persoonsgegevens afdwingt, lijkt het aantal datalekken alleen maar toe te nemen. Jaarlijks worden er tienduizenden klachten ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens), bijvoorbeeld omdat een organisatie onveilig is omgegaan met hun persoonsgegevens. In zijn promotieonderzoek bekeek Tim Walree daarom of en hoe het recht op schadevergoeding via civielrechtelijke procedures kan helpen bij de handhaving van de AVG.

 

Boekenrubriek

 

 • The Artificial Intelligence Infrastructure Workshop
  In het boek ‘The Artificial Intelligence Infrastructure Workshop’ vragen data scientists zich af hoe je een goed uitgedacht predictiemodel uiteindelijk in productie kunt brengen. Eén van de auteurs is Bas Geerdink. In het boek leer je stap-voor-stap hoe je jouw ai-applicatie robuust en schaalbaar kunt maken. Hierbij komen allerlei aspecten aan de orde zoals datastorage, sql- en nosql-databases, Spark, Databricks en AWS. Er zijn veel voorbeelden terug te vinden op Github. Je kunt de code dus zo terugvinden en de oefeningen in het boek zelf doorakkeren. Het is samengevat dus een praktisch leerboek.

 

Securitynieuws

 

 • Cybersecurity-hoogleraren tegen overstap naar cloud VS
  Twintig Nederlandse cybersecuritywetenschappers hebben ernstige bezwaren tegen de uitbesteding van e-mail en andere ict-diensten aan grote Amerikaanse cloudproviders. Volgens de groep van merendeels hoogleraren moeten de universiteitsbesturen goed over een dergelijke overstap nadenken. In een brandbrief wijzen de wetenschappers op de vele gevaren en nadelen. Grootste risico is dat als je eenmaal bent overgeleverd aan big tech, het bijkans onmogelijk wordt van hen af te komen. Universiteitsbesturen en -raden krijgen daarom het advies om een strategische visie te ontwikkelen voordat definitieve stappen worden gezet.
 • Directeur DINL kraakt cybersecurity-hoogleraren
  De twintig cybersecurity-hoogleraren missen volgens Michiel Steltman, directeur Stichting DINL (Digitale Infrastructuur Nederland), een essentieel punt met hun oproep nog eens heel goed na te denken over het gebruik van de cloud-platforms van big tech. Onterecht zadelen ze de universiteitsbesturen op met een maatschappelijk, breder probleem, stelt hij in een reactie op de brandbrief van de wetenschappers. Volgens Steltman zien de hoogleraren over het hoofd dat het voor toezichthouders noch voor de overheid mogelijk is die langetermijnrisico’s zodanig hard te maken dat die een doorslaggevende rol kunnen spelen bij hun platformkeuze.

 

Privacynieuws

 

 • Uitspraak EU-hof over Facebook raakt AP niet
  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kan in urgente situaties grote technologiebedrijven zoals Google en Facebook vervolgen, zelfs als de nationale data-waakhond niet hun leidende regelgever is. Ook in lokale kwesties, waarbij uitsluitend Nederlanders zijn getroffen, bestaat die mogelijkheid. Een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie bevestigt dat de AP als nationale toezichthoudende autoriteit onder bepaalde voorwaarden haar bevoegdheid kan uitoefenen om een vermeende inbreuk op de privacywetgeving voor een rechterlijke instantie van een lidstaat te brengen. De rechter bevestigt daarmee wat in de AVG staat en volgt dezelfde lijn als de AP al doet in haar toezicht. Voor lopende zaken van de AP heeft het vonnis dus geen gevolgen.
 • EU-privacywaakhonden: verbied gezichtsherkenning
  De Europese privacytoezichthouders pleiten voor een algemeen verbod op gezichtsherkenning. Ook andere realtime-biometrie in de openbare ruimte zou niet moeten worden toegestaan. De waakhonden, verenigd in de European Data Protection Board, wijzen daarmee op de keerzijde van een belangrijke technologische ontwikkeling. Dit blijkt uit hun reactie op een wetsvoorstel van de Europese Commissie over kunstmatige intelligentie (ai).
 • Europese duidelijkheid over doorgifte data naar VS
  Het bedrijfsleven krijgt meer duidelijkheid over de doorgifte van data naar landen zoals de VS waar anders over privacy wordt gedacht. De European Data Protection Board heeft daarvoor een aantal aanbevelingen aangepast. Sinds het Europese Hof van Justitie het EU-VS Privacy Shield ongeldig verklaarde in de zogeheten Schrems II-uitspraak, was over de doorgifte van data grote onzekerheid ontstaan. Eerdere aanbevelingen zijn op een aantal punten gewijzigd. De adviezen zijn praktischer van aard geworden.

 

Cloudnieuws

 

 • Amazon Web Services strikt Ferrari als klant
  De Italiaanse autofabrikant Ferrari gaat in zee met Amazon Web Services (AWS) voor data-opslag, machine learning en ai. Zowel de afdeling voor productieauto’s als de divisie die in de racerij en de Formule 1 actief is, zal van de diensten van Amazon gebruikmaken. De technologie van AWS moet het ontwerpen en testen van nieuwe auto’s stroomlijnen. Tevens moet het de lont steken in de innovatie-inspanningen bij Ferrari. Ook in de marketing krijgt de AWS-cloud een plaats. Ferrari zal AWS gebruiken om een digitaal ‘fan engagement’-platform te lanceren, via een mobiele app.
 • Xebia lijft AWS-partner Oblivion in
  Ict-bedrijf Xebia neemt de Apeldoornse clouddienstverlener Oblivion over en verwerft daarmee aanvullende expertise van Amazon Web Services (AWS). Oblivion heeft als enige lokale partij in Nederland de hoogste AWS partnerstatus. Bij Xebia wordt het een zusterbedrijf van cloudconsultancy Binx.io, dat zich gaat toeleggen op Google Cloud.

 

Overig nieuws

 

 • Amac-directeur richt nieuw Apple-museum in
  Begin volgend jaar opent in The Wall Utrecht een nieuw Apple-museum zijn deuren. Het museum is een initiatief van Ed Bindels, oprichter en eigenaar van Apple-wederverkoper Amac. Volgens Bindels is het met 1600 vierkante meter het grootste Apple-museum in Europa. Hij richt het in met zijn eigen Apple-collectie én met de verzameling van Stichting Apple Museum Nederland die hij in beheer krijgt.

 

De data-uitagenda

 

 • Expert Talks: Safety in Public Places
  JADS blijft komende maanden flink aan de weg timmeren. Het Marienbergklooster gaat binnenkort weer open, en op 1 juli vindt er een webinar plaats over data science en veiligheid in de publieke ruimte. Vier sprekers zullen toelichten welke rol ai hierin kan spelen. Maximaal twintig deelnemers mogen in de studio komen kijken, de overigen kunnen het webinar online volgen.
 • Data Pipelines with Apache Airflow
  Als je een efficiënte datapijplijn nodig hebt, is er geen betere tool dan Apache Airflow. GoDataDriven-ingenieurs Bas Harenslak en Julian de Ruiter schreven het boek Data Pipelines met Apache Airflow, waarin u leert hoe u datapipelines kunt vereenvoudigen en automatiseren, operationele overhead kunt verminderen en alle technologieën probleemloos in uw stack kunt integreren. Maar wat is Airflow, wat voor soort behoeften vervult het, wat zijn de uitdagingen die je moet verwachten als je met Airflow begint? Dat wordt op 1 juli 2021 duidelijk in dit webinar.
 • AWS re:Invent
  AWS re:Invent gaat eind van het jaar ‘gewoon’ plaatsvinden. De ticketverkoop is net gestart en AWS viert tijdens deze fysieke editie het tienjarige jubileum van het event. AWS re:Invent vindt van 29 november tot en met 3 december 2021 plaats in Las Vegas.