Minor Data Science Frequently Asked Questions

27 maart 2019

Minor Data Science Frequently Asked Questions

 Dank voor je interesse of inschrijving in de minor data science. Omdat we zoveel vragen krijgen hebben we een FAQ pagina opgesteld. Mocht je vraag er niet tussen staan, reageer dan gerus zodat we dan de FAQ kunnen aanvullen,

  

Inschrijving

Als je de welkomstmail ontvangen hebt weet je dat dat je inschrijving in SIS goed is binnengekomen. Op maandagochtend hebben we binnen 40 minuten al 55 ingeschrijvingen gehad en voor de middag waren we echt vol. Dank dus voor het in grote getalen kiezen van onze minor.

Je inschrijving is vanuit SIS als het goed gegaan is definitief. Wat we echter merken is dat er altijd studenten zijn die onze minor als B keuze hebben naast een Master doorstroom minor of buitenland programma. In verband met onze bezetting moeten wij echt weten van jou of je onze minor als A of B keuze volgt. Als er namelijk 10 studenten afvallen hebben we plek voor 10 anderen over die nu op de wachtlijst staan. Wil je dus zo spoedig mogelijk laten weten hoe je ervoor staat??

Voor de data junkies alvast wat data

 • We hebben 15 dames en 55 heren
 • 19 toegepaste wiskunde, 9 TBK, 9 werktuigbouwers, 7 aviation, 7 MER, 7 HBO ICT (en een restgroep)

 

Meer data volgt nog 😉

We kunnen al wel vertellen dat het hele team er erg veel zin in heeft.

 

Wachtijstlijst en reserve lijst

We zitten inderdaad vol, maar de ervaring leert dat er vaak 5-6 studenten nog afvallen. Wil je op de reservelijst van de minor, laat het dan even weten per mail .

 

Inschrijving Kies Op Maat Semester 1

We hebben voor semester 1 van 2019 2020 in totaal 70 plekken beschikbaar. Op dit moment lijken deze 70 allemaal al ingevuld te zijn. Mocht er echter een plekje vrij komen dan willen we dat natuurlijk graag laten weten aan je. Wil je ons laten weten per mail of je op een wachtlijst wilt?

In Kies op Maat worden geen modulecodes gecommuniceerd. Als je interesse hebt in de minor kan je in de aanmeldperiode een leerovereenkomst downloaden. De leerovereenkomst bevat de noodzakelijke module informatie voor de examencommissie van jouw opleiding.

Als je voorafgaand aan de aanmeldperiode al toestemming wil vragen dan kan je de informatie over de minor van de website halen en toevoegen aan een eventueel formulier dat op jouw eigen hogeschool wordt gebruikt.

De aanmeldperiode in Kies op Maat start 29 oktober en loopt t/m 25 november. Wees er snel bij want de minor zat afgelopen jaar in 12 minuten vol. Neem voor de zekerheid contact op met de minor coördinator. We kunnen je naam en interesse dan noteren. We hebben ongeveer 20-30 plekken voor Kies op Maat, waarschijnlijk is dat genoeg. Wil je me een grote groep collega studenten aanmelden voor de minor, meldt dat dan ook even.

 

English curricula

The main language of the minor is Dutch. Nevertheless, all lecturers have a decent understanding of the English language and are able to teach in English. The slides and literature are all in English as well as the DataCamp courses. If you have a basic understanding of the Dutch language you should be able to attend the minor.

 

 

Proces stappen Kies Op Maat

Om ervoor te zorgen dat je aanmelding geheel afgerond wordt en niet blijft hangen in het proces dien je het hele aanmeldproces af te ronden. Dit schijnt nogal eens fout te gaan.

De stappen die je moet doen zijn als volgt:

 1. Klik op Ik wil me aanmelden voor deze minor in Kies op Maat
 2. Download dan de leerovereenkomst, print deze uit en laat deze invullen door jouw examencommissie
 3. Stuur de volledig ingevuld en ondertekende leerovereenkomst terug naar minoren-techniek@hva.nl
 4. De HvA zal jouw aanmelding naar de coördinator van de minor Data Science (Jurjen Helmus) doorsturen ter goedkeuring. Indien de coördinator akkoord gaat, en dat is in vrijwel alle gevallen, wordt er akkoord gegeven door de HvA.
 5. Je ontvangt nu de ingevulde leerovereenkomst weer terug en moet nog enkele stappen zetten in Kies op Maat.
 6. Je moet nu in Kies op Maat je (1) je bewijs betaling collegegeld uploaden en (2) je identiteitskaart.
 7. Als deze twee documenten ontvangen zijn maakt HvA een studentnummer voor je aan en is je inschrijving definitief.

 

Let dus op dat je alle stappen volgt en niet stopt na stap 2 of 5!

Zwaarte minor

De minor wordt door studenten ervaren als een zware minor. Je bent zeker de eerste 10 weken 40 uur per week aan de slag met de minor. Je krijg namelijk een stoomcursus programmeren in de belangrijkste data science talen, zodat je de 2e 10 weken echt ervaring kunt opdoen als junior data scientist. Bedenk daarom goed of je echt in deze wereld wilt stappen of gewoon een leuke minor wilt volgen.

Contact tijden

Een veel voorkomende vraag is hoeveel contacttijden de minor kent. Voor we hier een antwoord op geven, willen we aangeven dat we geen traditioneel onderwijs geven maar volgens het high performance learning systeem. Er zit dan ook een verschil in contact tijden en colleges. Per week heb je 8 uur echte colleges en 4 uur presentatie. Echter daarnaast hebben we 20 uur (2x 8 uur + 4 uur) werken in het station op locatie. Dat wil zeggen dat je geen college hebt maar wel aanwezig bent met je teamgenoten, de docenten en onderzoekers van het data station. Let dus op dat je niet rekent op 8 uur per week aanwezig bent, maar bijna fulltime.

Dagen aanwezig

De minor kent een vast wekelijks ritme. De minor heeft een eigen locatie, een zogenaamd data station waarin docenten en bedrijven en onderzoekers samen werken aan data science uitdagingen. Er wordt van je verwacht dat je aanwezig bent op locatie in het data station tijdens de minor.

Het ritme van de minor is als volgt:

 • Maandag hoorcollege dag + opdracht uitdelen
 • Dinsdag zelf weken op locatie HvA aan de opdracht en DataCamp oefenen
 • Woensdag werkcollege dag
 • Donderdag zelf weken op locatie HvA aan de opdracht en DataCamp oefenen
 • Vrijdag week presentatie sessie

Toetsing

De minor wordt getoetst in de volgende vorm

 • Wekelijkse opdrachten te presenteren op de vrijdagochtend
 • Cursussen in DataCamp >8 stuks
 • 1 tentamen
 • Wekelijkse opdracht voor visual analytics
 • Eindopdracht voor software engineering
 • Diverse coding challenges voor Machine Learning
 • Eindopdracht case study (bij opdrachtgever)

 

Dat er maar 1 tentamen gegeven wordt wil niet zeggen dat de minor makkelijk is, we toetsen op verschillende manieren.

 

Hybride leren

In de minor maken we gebruik van het High Impact Learning principe. Dit houdt in dat je de stof zowel in hoor/werkcollegs als online aangeboden krijgt. We werken hiervoor met DataCamp. Ook bieden we alle colleges op onze youtube pagina aan (zoek maar HvA minor data science). Daarnaast heb je een wekelijkse coding challenge die je op de vrijdag presenteert aan de hele groep. Kortom een hoog leertempo en rendement. Je hoeft je nooit te vervelen.

Zelf regie

Als je kiest voor de minor data science vragen we je om je commitment te geven. Je wilt leren, je wilt junior data scientist worden. In de minor heb je een flinke portie zelf regie nodig. Zo moet je jezelf wekelijks uitdagen je grenzen te verleggen in de coding challenge. Maar ook bieden we je ruimte voor flexibiliteit. Zo kun je bijdragen aan de minor door het organiseren van hack avonden, gast colleges, pizza en bier borrels, groepsvorming etc. Zonder jouw commitment zal de minor geen succes worden.

Community

Studenten, docenten en bedrijven vormen gedurende de minor gezamenlijk een community. We werken met elkaar, ontdekken met elkaar de wereld van data science en hebben dus elkaar nodig om te leren. We communiceren met elkaar via Slack en natuurlijk in real life. Na de minor ben je deel van onze alumni groep. Daar hoor je ook als je buiten de HvA studeert gewoon bij!

Studeren op afstand

Helaas dit gaat niet lukken.

 

Internationaal

De minor is goed te volgen voor Engels sprekende studenten. De stof is in het algemeen Engelstalig.

Huisvesting

Amsterdam is een drukke stad, met een ongekende kamernood. Wil je de minor volgen, zorg dan dat je op tijd huisvesting geregeld hebt. De HvA is niet verantwoordelijk voor jouw huisvesting.

 

 

Voorbereiding voor de liefhebbers

Tijdens de minor gaan we aan het werk in programmeertalen die gebruikt worden binnen het data science/big data werkveld. Dit zijn R en python. Als je niet kunt wachten tot september met de inhoud van de minor, dan raden we je aan om vooral aan de gang te gaan met deze programmeertalen. Wat je ook kunt doen is je (basis)statistische kwaliteiten nog eens ophalen zodat je aan de statistiek kant goed mee kunt komen met de rest.